Επιμολυνσμένα λαχανικά - βατικιώτικο κρεμμύδι.
2 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Επιμολυνσμένα λαχανικά - βατικιώτικο κρεμμύδι.
Σημαντική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει επιμολυνσμένα
λαχανικά - διατροφικές βόμβες.
Η μη ακόμη βιομηχανοποίηση του τόπου εξασφαλίζει στη
βατικιώτικη γή παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας
και διατροφικής αξίας,
λαχανικά - διατροφικές βόμβες.
Η μη ακόμη βιομηχανοποίηση του τόπου εξασφαλίζει στη
βατικιώτικη γή παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας
και διατροφικής αξίας,
Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας
Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.
Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.
Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου - Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα - βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.
Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.
Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.
Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!
Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!
ΠΗΓΗ : http://www.pentapostagma.gr
Απ: Επιμολυνσμένα λαχανικά - βατικιώτικο κρεμμύδι.
Πολύ ενδιαφέρον κέιμενο. Είχα κάνει νεοσύλλεκτος στο κέντρο της Θήβας και θυμάμαι στο δρόμο από την Αθήνα πενήντα λεπτών κατά μηκος της εθνικής οδού και όχι μόνο πληθώρα βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Εκτός των μολυσμένων υδάτων, η πεδιάδα της θήβας αποτελείται κυρίως από μονοκαλλιέργειες αμερικάνικου τύπου και έχω την εντύπωση πως το κακό έχει γίνει ήδη από προϊόντα εταιρειών, όπως η Μονσαντο, Σιντζέντα, Μπάγιερ...
Σε κάθε περίπτωση βιομηχανοποίηση (έτσι τουλάχιστον όπως εφαρμόζεται) και γεωργική καλλιέργεια δε συμβαδίζουν σε επίπεδο καλλικρατικού δήμου και αναλόγως σε επίπεδο νομού (η θήβα είναι διαφορετικός νομός από την αττική).
Όντως η περιοχή μας είναι τυχερή από την έλλειψη βιομηχανικής δραστηριότητας και τα γεωργικά προϊόντα της - ειδικά το λάδι και το κρεμμύδι - διαθέτουν υψηλή ποιότητα. Όμως μήπως πρέπει να υπάρξει έλεγχος στη χρήση των λιπασμάτων των ζιζανιοκτόνων κ.α. Μεγάλο μέρος της αγοράς στρέφεται στα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα (αν και σε αυτά ακόμη δεν μπορεί να έχει κανείς μεγάλη εμπιστοσύνη). Το βατικιώτικο κρεμμύδι μήπως μπορεί να πετύχει μεγαλύτερες τιμές αν χαρακτηριστεί βιολογικό; Ακόμη, μήπως η παραδοσιακή ποικιλία αν και λιγότερο αποδοτική πρέπει να διασωθεί; οι σύγχρονες γενιές δεν έχουν τύχει να δοκιμάσουν το ιστορικό βατικιώτικο κρεμμύδι.
Να διευκρινίσω ότι δεν είμαι καθόλου ειδικός και έχω ελάχιστη γνώση των παραπάνω ζητημάτων. Για αυτό το λόγο όμως θέλω να πληροφορηθώ για τα παραπάνω. Νομίζω πάντως πως βασικό θέμα είναι αν μπορεί να πετύχει οικονομικά μια αναβίωση του αυθεντικού βατικιώτικου κρεμμυδιου με βιολογικούς όρους...
Σε κάθε περίπτωση βιομηχανοποίηση (έτσι τουλάχιστον όπως εφαρμόζεται) και γεωργική καλλιέργεια δε συμβαδίζουν σε επίπεδο καλλικρατικού δήμου και αναλόγως σε επίπεδο νομού (η θήβα είναι διαφορετικός νομός από την αττική).
Όντως η περιοχή μας είναι τυχερή από την έλλειψη βιομηχανικής δραστηριότητας και τα γεωργικά προϊόντα της - ειδικά το λάδι και το κρεμμύδι - διαθέτουν υψηλή ποιότητα. Όμως μήπως πρέπει να υπάρξει έλεγχος στη χρήση των λιπασμάτων των ζιζανιοκτόνων κ.α. Μεγάλο μέρος της αγοράς στρέφεται στα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα (αν και σε αυτά ακόμη δεν μπορεί να έχει κανείς μεγάλη εμπιστοσύνη). Το βατικιώτικο κρεμμύδι μήπως μπορεί να πετύχει μεγαλύτερες τιμές αν χαρακτηριστεί βιολογικό; Ακόμη, μήπως η παραδοσιακή ποικιλία αν και λιγότερο αποδοτική πρέπει να διασωθεί; οι σύγχρονες γενιές δεν έχουν τύχει να δοκιμάσουν το ιστορικό βατικιώτικο κρεμμύδι.
Να διευκρινίσω ότι δεν είμαι καθόλου ειδικός και έχω ελάχιστη γνώση των παραπάνω ζητημάτων. Για αυτό το λόγο όμως θέλω να πληροφορηθώ για τα παραπάνω. Νομίζω πάντως πως βασικό θέμα είναι αν μπορεί να πετύχει οικονομικά μια αναβίωση του αυθεντικού βατικιώτικου κρεμμυδιου με βιολογικούς όρους...
Λόγγος- Αριθμός μηνυμάτων : 8
Ημερομηνία εγγραφής : 06/06/2012
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|
Δευ Νοε 07 2016, 20:09 από Janthina
» Και νέο ενδημικό φυτό ανακαλύπτεται στα Βάτικα.
Δευ Νοε 07 2016, 18:04 από Admin
» Αγριολούλουδα
Κυρ Νοε 06 2016, 17:15 από Admin
» ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Δευ Ιαν 04 2016, 19:24 από Admin
» ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣΙ ΠΟΛΛΟΙ
Δευ Ιαν 04 2016, 18:43 από Admin
» 1η Βατικιώτικη αστροβραδιά 2015
Πεμ Ιουλ 09 2015, 17:24 από Admin
» Θαλασσοπορία Καβομαλιά 2015
Πεμ Ιουλ 09 2015, 17:20 από Admin
» Πεζοπορία στο φάρο του Καβομαλιά.
Δευ Μάης 11 2015, 16:35 από Admin
» Πεζοπορία στο ρέμα "ΛΕΜΟΝΙΕΣ" Βελανιδίων.
Δευ Μάης 11 2015, 16:31 από Admin