Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
Εικονοθήκη


το ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ αντιστεκεται Empty
Εσωτερικοι σύνδεσμοι

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αγκυροβολιο Βατικα
MarineTraffic.com
counter

Απρίλιος 2020
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Gold Life/Gaia Group
Gold Life/Gaia Group

το ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ αντιστεκεται

Πήγαινε κάτω

το ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ αντιστεκεται Empty το ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ αντιστεκεται

Δημοσίευση από agnostos Την / Το Κυρ Νοε 28 2010, 12:52

Προς: Την ΤΕΔΚ Χανίων και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καντάνου, Βουκολιών, Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου.
Εμείς οι υπογράφοντες, κάτοικοι - ιδιοκτήτες των χωριών του Αποπηγαδιού, αλλά και οι πολίτες - κάτοικοι των όμορων χωριών, ζητούμε από την ΤΕΚΔ Χανίων και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καντάνου, Βουκολιών, Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου, την απολύτως αρνητική γνωμοδότηση και καταψήφιση της “ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ” της εταιρείας “Αιολικής Μουσούρων Α.Ε.” για το « Αιολικό - Αντλητικό - Υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 5,1 MW αιολικά και 5 MW υδροηλεκτρικό - αντλητικό στη θέση “Στρογγυλή Κορυφή Ν. Χανίων”», για τους κάτωθι ουσιαστικούς λόγους:

•Εκκρεμεί η επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος που ανέκυψε για τους κατοίκους των χωριών του Αποπηγαδιού (Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων, Σέμπρωνα, και Ανατολικού Σελίνου), με την αρπαγή των περιουσιών μας από το κράτος, διότι οι εταιρείες ζήτησαν και πέτυχαν τον χαρακτηρισμό τους σε δασικές, χωρίς κανένας- ούτε οι τότε δήμαρχοι που όφειλαν- να μας ενημερώσει, με αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες για ενστάσεις, οι πράξεις να τελεσιδικίσουν και οι ιδιοκτησίες μας αγορασμένες με τον ιδρώτα και το αίμα των πατεράδων και παππούδων μας να έχουν παραχωρηθεί με παράνομο τρόπο από το δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος αρθ. 17.Και όλα αυτά παρότι σύμφωνα με το άρθρο 62 παρ. 2 του ν. 998/1979, το «τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου επί των δασών και των εν γένει δασικών δεν ισχύει εις την περιφέρεια των πρωτοδικείων της Κρήτης…»Σήμερα το κράτος όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο αποδέχονται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλήψεις στις διαδικασίες των χαρακτηρισμών του δασαρχείου και εισηγήθηκαν την επανάληψη τους, αλλά προκλητικά προχωράει στην αδειοδότηση και άλλων έργων πάνω στις περιουσίες που μας άρπαξε.Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμιά καταπάτηση στις περιουσίες μας.
•Εκκρεμεί στο ΣΤΕ η αίτηση μας για αναστολή και ακύρωση, της κατασκευής τριών Α/Ν στην “Στρογγυλή Κορυφή” από την ίδια εταιρεία. Έχει σταματήσει κάθε εργασία με την προσωρινή διακοπή των εργασιών από το ΣΤΕ από τις 5/5/2010.Θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικό και ανήθικο, αλλά και του εκ του πονηρού, το να συζητάμε την αδειοδότηση άλλων γιγαντιαίων μάλιστα έργων ενώ εκκρεμεί στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η νομιμότητα του πρώτου.
•Σύμφωνα με την πρώτη προσφυγή μας στο ΣΤΕ (στην οποία έχουμε δικαιωθεί) για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ η νομολογία επιβάλλει την προηγούμενη σύνταξη Ειδικών ή Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου ανάπτυξης κατά τις διατάξεις του ν. 2742/99 ή το χαρακτηρισμό της περιοχής κατά το άρθρο 10 του ίδιου νόμου, ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, ενώ δεν έχει προηγηθεί σε επίπεδο νομού συνολική μελέτη κατά την οποία να συνεκτιμώνται αφ ενός μεν οι ενεργειακές ανάγκες τις οποίες πρόκειται να καλύψουν οι προς εγκατάσταση σταθμοί, αφ ετέρου δε και προέχοντος οι επιπτώσεις στην περιοχή από την εγκατάσταση του συνόλου των Α/Ν και των υβριδικών - υδροηλεκτρικών και να προσδιορίζεται ο συνολικός αριθμός σταθμών που μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή του Αποπηγαδιού χωρίς να σημειωθεί υπέρβαση στην φέρουσα ικανότητα του στον τομέα αυτό. Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι η εταιρεία, με παράνομη κατάτμηση των έργων της, προχωρά στην τμηματική αδειοδότηση τους, αποφεύγοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο των έργων της στο Αποπηγάδι, αλλά και της αλληλεπίδρασης τους με τα αντίστοιχα έργα ΑΠΕ άλλων εταιρειών. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενώ μεμονωμένες εμφανίζονται από τις εταιρείες ως αμελητέες στο σύνολο τους και αθροιστικά θα είναι ολέθριες και ισοπεδωτικές για τον ορεινό όγκο και τον υδροφόρο ορίζοντα του Αποπηγαδιού. Έτσι η “Αιολική Μουσούρων”, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, που μέχρι χθες μας έλεγε για τρεις μόνο Α/Ν, σήμερα έχει πάρει άδεια από τη ΡΑΕ για 40 επιπλέον, 6 στην “Στρογγυλή Κορυφή” και 34 στην περιοχή “Σπίνας”. Σήμερα μας ζητά άδεια για ένα υβριδικό - υδροηλεκτρικό με δεξαμενές 60.000 κ.μ και 80.000 κ.μ. αντίστοιχα, αύριο όπως προκύπτει από την υδρολογική μελέτη που έχει καταθέσει θα ζητήσει άδεια για άλλα δυο τουλάχιστον υβριδικά - υδροηλεκτρικά, στα Δίστρατα με δεξαμενές των 300.000 κ..μ. + 330.000 κ.μ. και στον Αγ. Ιωάννη με δεξαμενές των 80.000 κ.μ. + 75.000 κ.μ. Αλλά η όρεξη έχει ανοίξει και στις άλλες εταιρίες μονοπώλια της ενέργειας, και ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες στην “Κ. Σάρρρας” για 10 MW στην “Στρογγυλή Κορυφή” με γιγάντιες Α/Ν των 2 MW έκαστη και διάμετρο πτερωτής τα 72.
•Επειδή όπως έχει κατατεθεί στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πρώτου αδειοδοτημένου από τη ΡΑΕ υβριδικού – υδροηλεκτρικού έργου αλλά και όπως σημειώνεται στα σχέδια της υδρολογικής μελέτης προβλέπονται τουλάχιστον τρεις υδρογεωτρήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για την αρχική πλήρωση αλλά και τη συνεχή εξάτμιση των υδατοδεξαμενών. Σύμφωνα με την μελέτη συνολικά αναμένεται εξάτμιση 48500 κ.μ. ετησίως τα οποία από ότι φαίνεται η εταιρεία προτιμά να αντλεί από τρεις υδρογεωτρήσεις (στο χάρτη οι γεωτρήσεις σημειώνονται στις τοποθεσίες Αγιά Ειρήνη, μεταξύ Σέμπρωνα και Πρασέ και μεταξύ Σπίνας και Καντάνου) και παρότι από το μελετητή προτείνεται ως καλύτερη λύση η υδρομάστευση των ρεμάτων. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση και δικαιώματα εκτός από τη γη, τον αέρα και στα νερά του τόπου μας για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια τους με απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα των γύρων χωριών.
•Η εταιρεία, με την περιβαλλοντική μελέτη προσπαθεί να μας καθησυχάσει και πείσει ότι οι επεμβάσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον του Αποπηγαδιού θα είναι αμελητέες. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια δίνει στην ΜΠΕ, θα ανοιχτούν ακόμα μερικά χιλιόμετρα δρόμων πέρα από αυτό των 6 χλμ που έχει ήδη ανοίξει, θα σκαφτούν χιλιόμετρα χαντακιών για τους αγωγούς νερού και ρεύματος, θα χτιστούν κέντρα ελέγχου του έργου και εργοστάσια για τα υδροηλεκτρικά, και θα ριχτούν 3800 κ.μ. + 4700 κ.μ. μπετόν για τις δυο δεξαμενές, ενώ για την βάση της κάθε Α/Ν απαιτούνται 507 κ.μ. μπετόν. Αυτά μόνο για το συγκεκριμένο έργο. Αν συνυπολογίσουμε και τα άλλα έργα που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί ή πρόκειται να αδειοδοτηθούν από τη ΡΑΕ με το 5πλασιο μεγέθους υβριδικό στα Δίστρατα (το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας πέρυσι στον τύπο θα συνοδεύεται από 20 επιπλέον Α/Ν), το περίπου όμοιο στον Άγιο Ιωάννη και τις 37 (37+6=43) τουλάχιστον μέχρι τώρα αδειοδοτημένες Α/Ν, αλλά και τα αντίστοιχα έργα της “Κ. Σάρρας” μπορούμε να φανταστούμε την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα υποστεί το Αποπηγάδι, που μέχρι χθες ήταν χωρίς δρόμους απάτητο και αμόλυντο ενώ αύριο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ΑΠΕ, σε μια νέα, σύγχρονη “Πτολεμαΐδα”.Επίσης σύμφωνα με το υπόμνημα της Ελληνικής Ορνιθολιγικής Εταιρείας για το αιολικό πάρκο των τριών Α/Ν στο Αποπηγάδι, που έχουμε καταθέσει στο ΣΤΕ, «Η κατασκευή ΑΣΠΗΕ στην περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα: α) την συρρίκνωση του βιοτόπου τροφοληψίας των ειδών της πανίδας και μακροπρόθεσμα αλλαγές στις χρήσεις γης με ότι αυτό συνεπάγεται για την κτηνοτροφία και τα πτωματοφάγα αρπακτικά (γύπες), β) την καταστροφή του βιοτόπου και της φυσικής βλάστησης λόγω των εκτεταμένων γηπέδων αλλά κυρίως λόγω του οδικού δικτύου προσπέλασης, αφού απαιτούνται δρόμοι φάρδους 6-12 μέτρων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών (60-70) τόννων έκαστη), γ) την ενόχληση και εκτόπιση των πουλιών από τους διαδρόμους πτήσης τους και δ) την άμεση θανάτωση των πουλιών λόγω πρόσκρουσης στις πτερωτές των Α/Ν.» Επιπλέον και όπως πλην εμμέσως και σαφώς παραδέχεται και η ορνιθολογική μελέτη που η εταιρεία καταθέτει για το υβριδικό - υδροηλεκτρικό, με τις τεράστιες ανοικτές υδατοδεξαμενές, δημιουργούνται επιπρόσθετοι κίνδυνοι θανάτωσης των πουλιών, είτε με πνιγμό, είτε με πρόσκρουση στις Α/Ν καθώς θα έρχονται να πιουν νερό.
•Η πολιτεία, η Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ, αντί της δημόσιας διαβούλευσης και της πρότερης ενημέρωσης μας για τα σχέδια τους, επέλεξαν να κινηθούν «υπόγεια» και με άμεση συνεργασία την “Αιολική Μουσούρων”, ως νέος “Δούρειος Ίππος” μας φέρνουν σήμερα προ τετελεσμένων γεγονότων. Οι τρεις Α/Ν που μέχρι χθες μας έλεγαν σήμερα έχουν γίνει 43 που έχουν πάρει ήδη άδεια μαζί με ένα υβριδικό - υδροηλεκτρικό που σύντομα όπως προκύπτει από την μελέτη που κατέθεσαν θα γίνουν τουλάχιστον τρία. ( και τα οποία θα συνοδεύονται από άγνωστο τελικά επιπλέον αριθμό Α/Ν). Ενώ στην πρώτη άδεια για τις 3 Α/Ν έγραφαν ότι στο Αποπηγάδι δεν υπάρχουν νερά!Όσο αναφορά την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης για το υβριδικό που η εταιρεία υπόσχεται, δεν την πιστεύουμε γιατί ήδη με το ξεκίνημα των εργασιών έχει υποπέσει σύμφωνα με τη διεύθυνση δασών Χανίων (αρ. πρωτ. 1906/16-04-2010) σε σοβαρή παράβαση στην κατασκευή του δρόμου πρόσβασης που τον έφτιαξε με πολύ μεγαλύτερο πλάτος από ότι επιτρεπόταν, καταπατώντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Το κυριότερο όμως ο τρόπος που η πολιτεία σε συνεργασία με την εταιρεία μας αντιμετώπισαν όλο αυτό το διάστημα που εμείς υπερασπιζόμασταν το αυτονόητο, δηλαδή τις περιουσίες μας και τον τόπο μας, ήταν τουλάχιστον απαράδεκτος: Διέταζε τα ΜΑΤ να συλλαμβάνουν ακόμη και ενενηντάχρονους γέροντες, ενώ μας μήνυαν κατ΄επανάληψη γιατί τάχατες είμασταν στο εργοτάξιο τους! Αν αυτό δεν είναι σύγχρονη κατοχή και υποδούλωση τότε τι είναι; Μετά από όλα αυτά, με τον τρόπο που κινήθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία και με τον τρόπο που μας αντιμετώπισε, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, είναι προφανές ότι είναι ανεπιθύμητη στον τόπο μας δια παντός.
•Δεν θα κουραστούμε να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά την πρόταση μας - που είναι και η μόνη δίκαιη λύση - και που την φωνάζουμε εξαρχής: Αν η πολιτεία επιθυμεί να γίνουν έργα ΑΠΕ στο Αποπηγάδι, πρέπει πρώτα να ακυρώσει όλες τις μέχρι τώρα διάτρητες και παράνομες διοικητικές πράξεις, να μας επιστρέψει τις περιουσίες που μας έχει αρπάξει, και στην συνέχεια να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι για να συζητήσουμε με ανοικτά χαρτιά. Εμείς απαιτούμε -και μόνο τότε θα επιτρέψουμε- τα όποια έργα ΑΠΕ γίνουν στην περιοχή μας, να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με συμμετοχή των δήμων στις επενδύσεις και στα κέρδη. Το παράδειγμα στην Ανάβρα της Μαγνησίας, αλλά και πολλά άλλα στο εξωτερικό μας είναι γνωστά.
Η συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την πλήρη δικαίωση του είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Για όλα τα παραπάνω ζητούμε από την ΤΕΔΚ Χανίων, τις Δημοτικές αρχές, παλιές και καινούργιες και από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να καταψηφίσουν την ΜΠΕ και να εκφράσουν στην πολιτεία, στο ακέραιο τις ενστάσεις μας, λαμβάνοντας υπ όψιν τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας, χωρίς υπεκφυγές και αναστολές και να νωμοδοτήσουν παντελώς αρνητικά για την κατασκευή αυτού του έργου που θα καταπατήσει της περιουσίες μας, θα υποθηκεύσει τον υδροφόρο ορίζοντα των χωριών μας και θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του Αποπηγαδιού χωρίς να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία.


Ειδικότερα από την ΤΕΔΚ Χανίων ζητούμε να μην επαναλάβει το ολέθριο για εμάς σφάλμα της 28ης Ιουλίου 2010 όπου σε συνεδρίαση της, έδωσε εν αγνοία μας το “πράσινο φως” (όπως διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες) στην εταιρεία “Κ. Σάρρας” για τις γιγάντιες επενδύσεις της σε Α/Ν των 1000 MW και την μεταφορά του ρεύματος από την Κρήτη στην Αθήνα. Με αποτέλεσμα σήμερα η ΡΑΕ να έχει αδειοδοτήσει αυτό το έργο που θα αλώσει όχι μόνο το Αποπηγάδι, αλλά και την Κρήτη όλη από άκρη σε άκρη.


Οι υπογράφοντες: Κάτοικοι - ιδιοκτήτες από τα χωριά του Αποπηγαδιού και πολίτες - κάτοικοι των όμορων χωριών
Last edited on 27 Nov 2010, 00:40 GMT+02 By Aigaio net + Show more

agnostos
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

το ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ αντιστεκεται Empty Απ: το ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ αντιστεκεται

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Νοε 28 2010, 22:51

Η ίδια γνωστή ιστορία.

Οι τοπικές κοινωνίες αντιστέκονται, αλλά οι δημοτικές αρχές όλο και
πιο εύκολα πείθονται για την αναγκαιότητα των ανεμογεννητριών.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης