Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
Εικονοθήκη


Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty
Εσωτερικοι σύνδεσμοι

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αγκυροβολιο Βατικα
MarineTraffic.com
counter

Ιανουάριος 2020
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Gold Life/Gaia Group
Gold Life/Gaia Group

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Ιουν 05 2011, 07:06

Είχαμε ξαναγράψει πέρυσι για το θέμα του γιγάντιου φωτοβολταϊκού στον ΚΟΥΝΟ.
Τώρα πάμε στο δια ταύτα καθώς η ΜΠΕ βρίσκεται στην Αντιπεριφέρεια Λακωνίας
για γνωμοδότηση.
Πλέον δεν χωράνε αναβολές καθώς οι προθεσμίες είναι συγκεκριμένες.
Φορείς και φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και το
τοπίο, θα πρέπει αυτό να το εκδηλώσουν έμπρακτα καταθέτοντας εμπρόθεσμα
ενστάσεις στην Αντιπεριφέρεια.
Τις δεσμεύσεις του Συμποσίου για προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου
της χερσονήσου του Μαλέα, καθώς και την βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου
για να την εντάξει σε καθεστώς προστασίας (ακόμη και καταλόγου UNESCO υποσχέθηκαν),
θα πρέπει να τις δούμε σε πράξεις ουσίας που δεν θα επιτρέψουν να συντελεστεί
το επικείμενο έγκλημα σε βάρος του τοπίου και του Περιβάλλοντος του Μαλέα.

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας έχει διαβιβασθεί από τη Δ/νση Περιβ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, με το υπ' αριθ. 1127/13-04-2011 έγγραφό της, για γνωμοδότηση, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) με τα παρακάτω στοιχεία:

• Ονομασία – Είδος έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 7,37MW» της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε.» στη θέση «Κάτω Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας του Νομού Λακωνίας. • Φορέας πραγματοποίησης του έργου: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε.

• Ημερομηνία έναρξης και λήξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης: από 23 Μαΐου έως 02 Ιουλίου

• Ημερομηνία έναρξης και λήξης της προθεσμίας για την κατάθεση εγγράφως των απόψεως των πολιτών και φορέων τους: από 27 Μαΐου έως 26 Ιουνίου

• Αρμόδια σε θέματα περιβάλλοντος Υπηρεσία: Τμήμα Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Δ/νση Περιβ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου

Πληροφορίες: Κολλάς Σταύρος, τηλ.: 2710238584

• Αρμόδια Υπηρεσία του Περιφερειακού Συμβουλίου για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων και την παραλαβή των εγγράφων απόψεων: Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Λακωνίας (Διοικητήριο Π.Ε. Λακωνίας - 2ο χλμ Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου – Τ.Κ.23100 –

Πληροφορίες Ελένη Σκεύου - τηλ.: 2731093800-1088)

Οποιοσδήποτε φορέας ή πολίτης επιθυμεί μπορεί να λάβει γνώση του περιεχομένου του φακέλου της

μελέτης και να καταθέσει εμπρόθεσμα γραπτώς τις απόψεις του.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Γιάννης Ψαρράκης Την / Το Δευ Ιουν 06 2011, 20:50

Εδώ πρέπει να δείξουμε τον πατριωτισμό μας και να μπούμε φραγμός
στα οικονομικά συμφέροντα που στο όνομα του κέρδους αδιαφορούν
στο να εξαφανίσουν έναν περιβαλλοντικό παράδεισο.

Κάθε Βατικιώτης και μία ένσταση!

Γιάννης Ψαρράκης

Αριθμός μηνυμάτων : 656
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Πεμ Ιουν 16 2011, 19:38

Σχέδιο ένστασης που μπορεί προσαρμόζοντας το, να το
υποβάλλει ως ένσταση είτε ως φορέας είτε ως πρόσωπο.

Προθεσμία για την κατάθεση ενστάσεων η 26η Ιουνίου.
Θα πρέπει να κατατεθούν καλύτερα λίγες μέρες πρίν με
συστημένη επιστολή ΕΛΤΑ, βάζοντας ημερομηνία στο έγγραφο.
Κρατάμε την απόδειξη ΕΛΤΑ.

Π Ρ Ο Σ
Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας
Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας
231 00 Σπάρτη

Ε Ν Σ Τ Α Σ Η
Επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 7,37MW» της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε.» στη θέση «Κάτω Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας του Νομού Λακωνίας», με μετοχική σύνθεση της παραπάνω εταιρείας, «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» 80%, και «ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ» 20% (1665/2010/4-10-2010 άδεια παραγωγής της ΡΑΕ).
Η παραπάνω μελέτη δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, και άλλα τα αποκρύπτει με σκοπό την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
από την υλοποίηση του έργου, και την έγκριση των περιβαλλοντικών της όρων.
Πιο συγκεκριμένα:

Στις σελίδες 64-65-66 της παραπάνω μελέτης και στην αναφορά για την Χλωρίδα της περιοχής εκτέλεσης του έργου, αναφέρεται αριθμός φυτών αλλά δεν αναφέρονται καθόλου τα σπάνια, απειλούμενα, και ενδημικά φυτά της περιοχής toulipa goulimyi, linaria hellenica, linum hellenicum.
Τα ενδημικά είδη toulipa goulimyi (προτεραιότητα προστασίας πρωτεύουσα – ΦΙΛΟΤΗΣ) και linaria hellenica (προτεραιότητα προστασίας πολύ επείγουσα – ΦΙΛΟΤΗΣ), ανακαλύφθηκαν από τον βοτανολόγο Κωνσταντίνο Γουλιμή στο διάστημα των ετών 1955-1960.
Το ενδημικό είδος linum hellenicum (πρωτεύουσα προστασία προτεραιότητας – ΦΙΛΟΤΗΣ) ανακαλύφθηκε από την επιστημονική ομάδα Γρηγόρη Ιατρού το 1985 στην ευρύτερη περιοχή εκτέλεσης του έργου
και έλαβε το όνομα του από τον οικισμό Ελληνικό (σήμερα Κουλέντια) που βρίσκεται πλησίον του έργου.

Στη σελίδα 18 της μελέτης αναφέρεται πως το έργο έχει πρόσβαση και συνδέεται με τον οικισμό «Κοντραφουριάνικα» με δρόμο πλάτους 2 μέτρων.
Τέτοιος δρόμος δεν υφίσταται, και αυτά που υπάρχουν είναι μόνο γιδόστρατες και μονοπάτι πλάτους εκατοστών το οποίο έχει σημανθεί και ενταχθεί στο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου (Κοντραφουριάνικα – Κουλέντια μέσω ρέματος Κακαγιάννη εκατέρωθεν του οποίου υπάρχουν τα σπήλαια «Αψήφι» και «Τρυπάλια» μεγάλης σπηλαιολογικής και αρχαιολογικής σπουδαιότητας και στα οποία 3 χρόνια τώρα γίνονται έρευνες από την αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, και τα οποία σπήλαια δεν αναφέρονται καθόλου στη μελέτη).

Στη σελίδα 90 της μελέτης στην αναφορά για το ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον αναφέρεται πρωτοελλαδικός οικισμός ο οποίος ευρίσκεται 30 μέτρα από τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης και 300 μέτρα από τις συστοιχίες. Αναφέρεται δε ότι θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του οικισμού (σημειωτέον ότι ο παραπάνω οικισμός είναι υπό κήρυξη αρχαιολογικός χώρος –ΣΧΟΑΠ Δήμου Μονεμβασίας, 5373/5-10-2007 έγγραφο Ε’ ΕΠΚΑ).
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να προστατευθεί και να αναδειχθεί καθώς ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ Παναγιώτης Αμπέρτος, τον Οκτώβρη του 2007 εκτελώντας παράνομα χωματουργικές εργασίες στον υπό κήρυξη αρχαιολογικό χώρο του οικισμού αν και του έγινε γνωστό αυτό από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και του έγινε διακοπή των παράνομων εργασιών, αγνόησε προκλητικά το σήμα της Ε’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων συνεχίζοντας τις εργασίες προκάλεσε σημαντικές βλάβες στο αρχαιολογικό στρώμα και προκάλεσε επίσης βλάβες σε σπήλαιο (5373/5-10-2007 και 5384/16-10-2007 έγγραφα Ε’ ΕΠΚΑ).
Για τις παράνομες πράξεις αυτές ο εκπρόσωπος της ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ Παναγιώτης Αμπέρτος διώκεται ποινικά (ΕΓ1-09/380/7 κατηγορητήριο Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Σπάρτης) και η εκδίκαση της υπόθεσης έπειτα από επανειλημμένες αναβολές που έχει ζητήσει ο κατηγορούμενος έχει οριστεί για τις 6-10-2011.

Στη σελίδα 22 της μελέτης αναφέρεται ότι στην περιοχή δεν υφίστανται άλλα σημαντικά έργα και επομένως το έργο δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει συσωρευτικές επιδράσεις επί άλλων έργων και δραστηριοτήτων.
Αυτό είναι αναληθές και στην πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί στον ορεινό όγκο σύγχρονο λατομείο (Λέκκα) με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Στον ίδιο ορεινό όγκο και εγγύς της περιοχής του έργου είναι υπό δημοπράτηση από το δημόσιο, το έργο του δρόμου σύνδεσης της Νεάπολης με τη Μονεμβασιά (Δρόμος Αδιάκοπος Άγιος Φωκάς).
Επιπλέον πολύ κοντά στην περιοχή του έργου βρίσκεται εγκατεστημένη η μονάδα παραγωγής ασφάλτου «ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗ».
Συνεπώς υφίστανται συσωρευτικές επιδράσεις οι οποίες αποκρύπτονται από τη μελέτη.

Σημαντικότερο όλων ότι στη μελέτη (σελίδα 35) αναφέρεται ότι η πρόσβαση στο έργο εξυπηρετείται από υφιστάμενη αγροτική οδό πλάτους 7 μέτρων και μήκους 4 χιλιομέτρων η οποία συνδέει την περιοχή του έργου με τον οικισμό Άγιος Φωκάς.
Ο δρόμος αυτός έχει κατασκευαστεί παράνομα, είτε χωρίς άδειες, είτε με άδειες που παράνομα χορηγήθηκαν από το Δασαρχείο Μολάων και καθ’ υπέρβαση αυτών, σε κάθε περίπτωση δε χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Για τις παράνομες και εκτεταμένες αυτές χωματουργικές εργασίες που επέφεραν «σαφή αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού ανάγλυφου και της τοπικής χλωρίδας και πανίδας της περιοχής» (ΕΓ1-09/380/7 κατηγορητήριο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, έγγραφο 8325/10-12-2009 Νομαρχιακής Αυτ/σης Λακωνίας – Τμήμα Χωροταξίας – Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος) διώκονται ποινικά ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ Παναγιώτης Αμπέρτος, οι 2 εργολάβοι του έργου, ο Δασάρχης Μολάων και επίσης 3 υπάλληλοι του Δασαρχείου Μολάων και Δασονομείου Νεάπολης (δικάσιμος 6-10-2011).
Πλέον τούτων οι παρανόμως χορηγηθείσες άδειες ανακλήθηκαν από το Δασαρχείο Μολάων ( 955/12-6-2009 έγγραφο Δασαρχείου Μολάων).
Κατά συνέπεια ο αναφερόμενος ως υφιστάμενος δρόμος είναι παράνομος,
χωρίς άδειες (έχουν ανακληθεί) και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, και οι υπεύθυνοι της κατασκευής του διώκονται ποινικά. Ουσιαστικά δηλαδή μη υφιστάμενος.
Επιπλέον τόσο η περιοχή του έργου όπως και ο θεωρούμενος ως υφιστάμενος δρόμος ευρίσκονται επί κηρυγμένης αναδασωτέας έκτασης 21.239 στρεμμάτων (18996/921/18-4-2008 απόφαση Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Πελοποννήσου – Μερική τροποποίηση ΦΕΚ 47 ΤΔ/29-1-1997),
η οποία δεν αναφέρεται καθόλου στη μελέτη.

Συμπληρωματικά σημειώνεται πως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης είναι σε αντίθεση με το ΣΧΟΑΠ του Δήμου Μονεμβασιάς αφού:
Ο αναφερόμενος πρωτοελλαδικός οικισμός είναι υπό κήρυξη αρχαιολογικός χώρος.
Είναι σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη του Κάστρου της Μονεμβάσιας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Είναι σε εξέλιξη διαδικασία ένταξης της χερσονήσου του Μαλέα ως προστατευόμενο τοπίο στο Περιφερειακό Πλαίσιο Πελοποννήσου, καθώς και μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, κατόπιν της σύνταξης της ΕΠΜ, και κήρυξη της ευρύτερης περιοχής ως Ζώνη Οικοανάπτυξης, μετά τη θεσμοθέτηση του ΓΠΣ.
Επιπλέον θα είναι και σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μονεμβασιά για το Τοπίο και το Περιβάλλον της χερσονήσου του Μαλέα και την ένταξη της περιοχής σε καθεστώς προστασίας.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Storm Την / Το Κυρ Ιουν 19 2011, 10:43

Τι αμαρτίες έχει αυτός ο τόπος και τον κυνηγάνε;

Storm

Αριθμός μηνυμάτων : 512
Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τετ Ιουν 22 2011, 19:29

Η ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ προπαγάνδιζε τα "οράματα της" τον κόσμο
με Λακωνικά Χωριά, και επενδύσεις μαμούθ υψηλού τουρισμού
ύψους 530 εκατομ.δολαρίων.

http://imwrong.wordpress.com/2008/06/28/agiosfokas/

Κάποιοι τότε έλεγαν πως αυτά ήταν προπέτασμα καπνού και πως
οι πραγματικές προθέσεις της ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ ήταν
να βιομηχανοποιήσει τιν ΚΟΥΝΟ με μεγάλες μονάδες φωτοβολταϊκών
και αιολικών, παράλληλα δε να εξασφαλίσει ανοχές στις καταπατήσεις
και τις άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Όσοι υποψιασμένοι αποκάλυπταν την αλήθεια τους είπαν υπερβολικούς,
κακοπροαίρετους, γραφικούς, ακόμη και άλογα που χλιμιντρίζουν.

Το Λακωνικό Χωριό αποδείχθηκε μία φούσκα, και οι επενδύσεις υψηλού τουρισμού δεν ήλθαν ποτέ.

Αντίθετα ήλθε το γιγάντιο φωτοβολταϊκό με τους 33.000 καθρέφτες.
Και όχι μόνο αυτό αφού απο τα αρχεία της ΡΑΕ αποκαλύπτεται ότι απο
απο τις 10-10-2007 η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ εκτός απο την αίτηση για
το φωτοβολταϊκό έχει καταθέσει για τον ΚΟΥΝΟ και αίτηση για
αιολικό σταθμό μαμούθ 105,80 MW.
Φαίνεται καθαρά η πρόθεση να μετατραπεί ο ΚΟΥΝΟΣ σε μία γιγάντια
μονάδα ηλεκτροπαραγωγής απο φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες,
και που δεν θα μπορούσε να έχει καμμία σχέση με την ανάπτυξη
μονάδων υψηλού τουρισμού.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Nostos Την / Το Πεμ Ιουν 23 2011, 20:07

Θα έλεγα όλα τα Βάτικα θέλουν να τα κάνουν μία γιγάντια γεννήτρια.

Ίσως ξυπνήσουμε απο το λήθαργο που έχουμε πέσει.
Nostos
Nostos

Αριθμός μηνυμάτων : 565
Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Storm Την / Το Κυρ Ιουν 26 2011, 06:46

Υποβλήθηκαν ενστάσεις, ή τελικα το θέμα θα περάσει έτσι;

Storm

Αριθμός μηνυμάτων : 512
Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Ιουν 27 2011, 18:37

Υποβλήθηκαν.

Το θέμα δεν είναι ποσοτικό, όχι βέβαια ότι θα ήταν
άσχημο να κάνουν ενστάσεις τα μισά Βάτικα, αλλά το
ζήτημα είναι ουσίας.

Αν οι ενστάσεις εξεταστούν αντικειμενικά και βάσει των
στοιχείων και επιχειρημάτων που επικαλούνται, τότε η
ΜΠΕ πρέπει να πάει στο καλάθι των αχρήστων.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Σαβ Ιουλ 02 2011, 16:20

Ωστόσο ένα θέμα που δημιουργείται, είναι τι θέση έχει
ο καινούργιος Καλλικρατικός Δήμος στα ζητήματα αυτά.

Καλό είναι να τρέχουν και να προσφεύγουν οι πολίτες,
αλλά το να τρέχουν οι πολίτες και ο Δήμος να νίπτει τας χείρας του,
μάλλον σημαίνει διευκόλυνση των σχεδίων αυτών.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Γιάννης Ψαρράκης Την / Το Τετ Ιουλ 06 2011, 19:56

Η ένσταση που υποβλήθηκε απο δημότες.
Π Ρ Ο Σ

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας

Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας

( Διοικητήριο Σπάρτης)

231 00 ΣπάρτηΕ Ν Σ Τ Α Σ ΗΕπί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής

Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 7,37MW» της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε.»

στη θέση «Κάτω Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας του Νομού Λακωνίας», με μετοχική σύνθεση της

παραπάνω εταιρείας, «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» 80%, και «ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ» 20% (1665/2010/4-10-2010

άδεια παραγωγής της ΡΑΕ).

Η παραπάνω μελέτη δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, και άλλα τα αποκρύπτει με σκοπό την

ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την υλοποίηση του έργου, και την έγκριση των

περιβαλλοντικών της όρων.

Πιο συγκεκριμένα:Στις σελίδες 64-65-66 της παραπάνω μελέτης και στην αναφορά για την Χλωρίδα της περιοχής

εκτέλεσης του έργου, αναφέρεται αριθμός φυτών αλλά δεν αναφέρονται καθόλου τα σπάνια, απειλούμενα,

και ενδημικά φυτά της περιοχής toulipa goulimyi, linaria hellenica, linum hellenicum.

Τα ενδημικά είδη toulipa goulimyi (προτεραιότητα προστασίας πρωτεύουσα – ΦΙΛΟΤΗΣ) και linaria hellenica

(προτεραιότητα προστασίας πολύ επείγουσα – ΦΙΛΟΤΗΣ), ανακαλύφθηκαν από τον βοτανολόγο Κωνσταντίνο

Γουλιμή στο διάστημα των ετών 1955-1960.

Το ενδημικό είδος linum hellenicum (πρωτεύουσα προστασία προτεραιότητας – ΦΙΛΟΤΗΣ) ανακαλύφθηκε

από την επιστημονική ομάδα Γρηγόρη Ιατρού το 1985 στην ευρύτερη περιοχή εκτέλεσης του έργου

και έλαβε το όνομα του από τον οικισμό Ελληνικό (σήμερα Κουλέντια) που βρίσκεται πλησίον του έργου.Στη σελίδα 18 της μελέτης αναφέρεται πως το έργο έχει πρόσβαση και συνδέεται με τον οικισμό

«Κοντραφουριάνικα» με δρόμο πλάτους 2 μέτρων.

Τέτοιος δρόμος δεν υφίσταται, και αυτά που υπάρχουν είναι μόνο γιδόστρατες και μονοπάτι πλάτους

εκατοστών το οποίο έχει σημανθεί και ενταχθεί στο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου

(Κοντραφουριάνικα – Κουλέντια μέσω ρέματος Κακαγιάννη εκατέρωθεν του οποίου υπάρχουν τα σπήλαια

«Αψήφι» και «Τρυπάλια» μεγάλης σπηλαιολογικής και αρχαιολογικής σπουδαιότητας και στα οποία 3 χρόνια

τώρα γίνονται έρευνες από την αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, και τα οποία

σπήλαια δεν αναφέρονται καθόλου στη μελέτη).Στη σελίδα 90 της μελέτης στην αναφορά για το ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον αναφέρεται

πρωτοελλαδικός οικισμός ο οποίος ευρίσκεται 30 μέτρα από τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης και

300 μέτρα από τις συστοιχίες. Αναφέρεται δε ότι θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν τα

χαρακτηριστικά του οικισμού (σημειωτέον ότι ο παραπάνω οικισμός είναι υπό κήρυξη αρχαιολογικός

χώρος –ΣΧΟΑΠ Δήμου Μονεμβασίας, 5373/5-10-2007 έγγραφο Ε’ ΕΠΚΑ).

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να προστατευθεί και να αναδειχθεί καθώς

ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ Παναγιώτης Αμπέρτος, τον Οκτώβρη

του 2007 εκτελώντας παράνομα χωματουργικές εργασίες στον υπό κήρυξη αρχαιολογικό χώρο του

οικισμού αν και του έγινε γνωστό αυτό από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και του έγινε διακοπή

των παράνομων εργασιών, αγνόησε προκλητικά το σήμα της Ε’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών

Αρχαιοτήτων συνεχίζοντας τις εργασίες προκάλεσε σημαντικές βλάβες στο αρχαιολογικό στρώμα και

προκάλεσε επίσης βλάβες σε σπήλαιο (5373/5-10-2007 και 5384/16-10-2007 έγγραφα Ε’ ΕΠΚΑ).

Για τις παράνομες πράξεις αυτές ο εκπρόσωπος της ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ Παναγιώτης Αμπέρτος

διώκεται ποινικά (ΕΓ1-09/380/7 κατηγορητήριο Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Σπάρτης) και η εκδίκαση

της υπόθεσης έπειτα από επανειλημμένες αναβολές που έχει ζητήσει ο κατηγορούμενος έχει οριστεί για τις

6-10-2011.Στη σελίδα 22 της μελέτης αναφέρεται ότι στην περιοχή δεν υφίστανται άλλα σημαντικά έργα και επομένως

το έργο δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει συσωρευτικές επιδράσεις επί άλλων έργων και δραστηριοτήτων.

Αυτό είναι αναληθές και στην πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί στον ορεινό όγκο

σύγχρονο λατομείο (Λέκκα) με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Στον ίδιο ορεινό όγκο και εγγύς της περιοχής του έργου πρόκειται να δημοπρατηθεί από το δημόσιο, το έργο

του δρόμου σύνδεσης της Νεάπολης με τη Μονεμβασιά (Δρόμος Αδιάκοπος Άγιος Φωκάς).

Επιπλέον πολύ κοντά στην περιοχή του έργου βρίσκεται εγκατεστημένη η μονάδα παραγωγής ασφάλτου «ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗ».

Συνεπώς υφίστανται συσωρευτικές επιδράσεις οι οποίες αποκρύπτονται από τη μελέτη.Σημαντικότερο όλων ότι στη μελέτη (σελίδα 35) αναφέρεται ότι η πρόσβαση στο έργο εξυπηρετείται από

υφιστάμενη αγροτική οδό πλάτους 7 μέτρων και μήκους 4 χιλιομέτρων η οποία συνδέει την περιοχή του

έργου με τον οικισμό Άγιος Φωκάς.

Ο δρόμος αυτός έχει κατασκευαστεί παράνομα, είτε χωρίς άδειες, είτε με άδειες που παράνομα

χορηγήθηκαν από το Δασαρχείο Μολάων και καθ’ υπέρβαση αυτών, σε κάθε περίπτωση δε χωρίς

την έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Για τις παράνομες και εκτεταμένες αυτές χωματουργικές εργασίες που επέφεραν «σαφή αλλοίωση και

υποβάθμιση του φυσικού ανάγλυφου και της τοπικής χλωρίδας και πανίδας της περιοχής» (ΕΓ1-09/380/7

κατηγορητήριο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, έγγραφο 8325/10-12-2009 Νομαρχιακής Αυτ/σης

Λακωνίας – Τμήμα Χωροταξίας – Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος) διώκονται ποινικά

ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ Παναγιώτης Αμπέρτος, οι 2 εργολάβοι του έργου,

ο Δασάρχης Μολάων και επίσης 3 υπάλληλοι του Δασαρχείου Μολάων και Δασονομείου Νεάπολης

(δικάσιμος 6-10-2011).

Πλέον τούτων οι παρανόμως χορηγηθείσες άδειες ανακλήθηκαν από το Δασαρχείο Μολάων

( 955/12-6-2009 έγγραφο Δασαρχείου Μολάων).

Κατά συνέπεια ο αναφερόμενος ως υφιστάμενος δρόμος είναι παράνομος,

χωρίς άδειες (έχουν ανακληθεί) και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, και οι υπεύθυνοι της κατασκευής

του διώκονται ποινικά. Ουσιαστικά δηλαδή μη υφιστάμενος.

Επιπλέον τόσο η περιοχή του έργου όπως και ο θεωρούμενος ως υφιστάμενος δρόμος ευρίσκονται επί

κηρυγμένης αναδασωτέας έκτασης 21.239 στρεμμάτων (18996/921/18-4-2008 απόφαση Γενικής

Γραμματείας Περιφέρειας Πελοποννήσου – Μερική τροποποίηση ΦΕΚ 47 ΤΔ/29-1-1997),

η οποία δεν αναφέρεται καθόλου στη μελέτη.Συμπληρωματικά σημειώνεται πως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης είναι σε αντίθεση

με το ΣΧΟΑΠ του Δήμου Μονεμβασιάς αφού:

Ο αναφερόμενος πρωτοελλαδικός οικισμός είναι υπό κήρυξη αρχαιολογικός χώρος.

Είναι σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη του Κάστρου της

Μονεμβάσιας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Είναι σε εξέλιξη διαδικασία ένταξης της χερσονήσου του Μαλέα ως προστατευόμενο τοπίο στο

Περιφερειακό Πλαίσιο Πελοποννήσου, καθώς και μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, κατόπιν της

σύνταξης της ΕΠΜ, και κήρυξη της ευρύτερης περιοχής ως Ζώνη Οικοανάπτυξης, μετά τη θεσμοθέτηση

του ΓΠΣ.

Επιπλέον θα είναι και σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη,

στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μονεμβασιά για το Τοπίο και το Περιβάλλον της

χερσονήσου του Μαλέα και την ένταξη της περιοχής σε καθεστώς προστασίας.Νεάπολη 23 Ιουνίου 2011

Μιχαλέττος Νικόλαος

Ιωάννης Ψαρράκης

Ευστάθιος ΒελιώτηςΚοινοποιείται στον

Δήμο ΜονεμβασίαςΣυνημμένα: τα έγγραφα

που αναφέρονται

Γιάννης Ψαρράκης

Αριθμός μηνυμάτων : 656
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Πεμ Ιουλ 07 2011, 19:33

Ένσταση υπέβαλε και ο Παναγιώτης Τριπόντικας,
εκ των διοργανωτών του Διεθνούς Συμποσίου
Πολιτιστικής και περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.Προς:

Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας

Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας

231 00 Σπάρτη


Από:

Παναγιώτη Τριπόντικα

Σύνδεσμος Βελανιδιωτών ‘Η Μυρτιδιώτισσα’

Ένας εκ των διοργανωτών του Διεθνούς Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε την 30 Απριλίου – 1 Μαΐου 2011 στο Δήμο Μονεμβασίας

Καυκάσου 72

18121 Κορυδαλλός

Τηλ:+306989457344

tripontikas@myrtidiotissa.gr
Θέμα: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 7,37MW» της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε.» στη θέση «Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας, Περιφέρειας Πελοπονήσσου»

Σχετ: α. ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, Μάρτιος 2011, «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 7,37MW» της εταιρείας «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε.» στη θέση «Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας, Περιφέρειας Πελοπονήσσου» ENVECO Α.Ε

β. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Διεθνούς Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε την 30 Απριλίου – 1 Μαΐου 2011 στο Δήμο Μονεμβασίας με θέμα ‘Καβομαλιάς από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο’

γ. Φ.Ε.Κ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ- ΤΕΥΧΟΣ 45 ΑΠΟ 17 ΜΑΡ 111. Σε συνέχεια σχετικού (α) υποβάλλονται ενστάσεις που αφορούν την υποβαλλόμενη μελέτη θέματος και που αφορούν τόσο σε ανακριβή στοιχεία της μελέτης όσο και στη γενικότερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου Μαλέα.

Πιο συγκεκριμένα

α. Στο Κεφάλαιο 3, παράγραφο 3.1 σχετικού (α) αναφέρεται ότι η πρόσβαση στο έργο εξυπηρετείται από αγροτικό δρόμο πλάτους 2 μέτρων, μέσω της οποίας συνδέεται η περιοχή του έργου με τον οικισμό ‘Κοντραφουριάνικα’. Στη πραγματικότητα αυτό που υπάρχει είναι μόνο γιδόστρατες και μονοπάτι πλάτους εκατοστών το οποίο έχει σημανθεί και ενταχθεί στο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου (Κοντραφουριάνικα – Κουλέντια μέσω ρέματος Κακαγιάννη).

(1) Στοιχεία που δεν έχουν αναφερθεί

(α) Στην ευρύτερη περιοχή εκατέρωθεν του δρόμου υπάρχουν τα σπήλαια «Αψήφι» και «Τρυπάλια» μεγάλης σπηλαιολογικής και αρχαιολογικής σπουδαιότητας και στα οποία 3 χρόνια τώρα γίνονται έρευνες από την αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Πελοπονήσσου.

β. Στο κεφάλαιο 6, παράγραφο 6.3.5 Χλωρίδα και Βλάστηση δεν αναφέρονται καθόλου τα πιο σπάνια, απειλούμενα και ενδημικά φυτά της Χερσονήσου Μαλέα που αναγράφονται παρακάτω

Toulipa GoulimyiΤα ενδημικά είδη toulipa goulimyi (προτεραιότητα προστασίας πρωτεύουσα – ΦΙΛΟΤΗΣ) και linaria hellenica (προτεραιότητα προστασίας πολύ επείγουσα – ΦΙΛΟΤΗΣ), ανακαλύφθηκαν από τον βοτανολόγο Κωνσταντίνο Γουλιμή στο διάστημα των ετών 1955-1960.

Linaria Hellenica

Linum Hellenicum.Το ενδημικό είδος linum hellenicum (πρωτεύουσα προστασία προτεραιότητας – ΦΙΛΟΤΗΣ) ανακαλύφθηκε από την επιστημονική ομάδα Γρηγόρη Ιατρού το 1985 στην ευρύτερη περιοχή εκτέλεσης του έργου και έλαβε το όνομα του από τον οικισμό Ελληνικό (σήμερα Κουλέντια) που βρίσκεται πλησίον του έργου.

γ. Στο Κεφάλαιο 7, Παράγραφο 7.8 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ αναγράφεται στη πρώτη παράγραφο ότι δεν εντοπίστηκε κάποιο ορατό αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην άμεση περιοχή του γηπέδου κατασκευής του, ενώ σε απόσταση 30 μέτρων αναφέρεται παρακάτω ότι υπάρχει Πρωτοελλαδικός Οικισμός που όμως δεν είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο!!! Βέβαια η απόσταση από τα πάνελ των φωτοβολταϊκών είναι 300μ ενώ αναφέρεται ότι στον υπό κήρυξη αρχαιολογικό χώρο θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του οικισμού.

δ. Στο Κεφάλαιο 3, Παράγραφο 3.3 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ‘Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ αναγράφεται ότι στην περιοχή δεν υφίστανται άλλα σημαντικά έργα και επομένως το έργο δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει συσωρευτικές επιδράσεις επί άλλων έργων και δραστηριοτήτων ενώ

(1) Στη πραγματικότητα λειτουργεί στον ορεινό όγκο σύγχρονο λατομείο (Λέκκα) με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

(2) Επιπλέον πολύ κοντά στην περιοχή του έργου βρίσκεται εγκατεστημένη η μονάδα παραγωγής ασφάλτου «ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗ»

(3) Αναγράφονται στην ίδια παράγραφο το σύνολο των αιτήσεων για Αιολικά και Φωτοβολταϊκά που σίγουρα συσχετίζονται μεταξύ τους συνολικά, όμως δεν αναγράφεται πουθενά στο Μεγάλο Θ. Η.- Συνδυασμένου κύκλου από την ΣΤΕΡΟΠΗΣ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ στα Ασπρούδια ισχύως 448 MW.2. Πέραν των ανωτέρω,

α. Επειδή αυτή τη στιγμή στη Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται η σύνταξη των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (προδιαγραφές αξιολόγησης − αναθεώρησης − εξειδίκευσης Περιφερειακών Πλαισίων) σύμφωνα με την από 17 Μαρτίου 11 και με Αριθμ. οικ. 10106, αρ. φύλλου 45 απόφαση του κ. Σηφουνάκη ( Έγκριση προδιαγραφών για τη σύνταξη των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (προδιαγραφές αξιολόγησης − αναθεώρησης − εξειδίκευσης Περιφερειακών Πλαισίων).

β. Επειδή βρίσκεται εν εξελίξει η διαδικασία υποβολής των πρακτικών του Διεθνούς Συμποσίου στην περιφέρεια Πελοποννήσου για τον χαρακτηρισμό του Καβομαλιά ως Τοπίου Διεθνούς Σημασίας

γ. Επειδή η Μονεμβασία αποτελεί εν δυνάμει μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (στάδιο σύνταξης και υποβολής μελέτης), το ίδιο και ο Καβομαλιάς αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξεδήλωσε αυτή την πρόθεση στο πρόσφατο Συμπόσιο (δείτε συνημμένα το δελτίο τύπου)

δ. Επειδή στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το Παυλοπέτρι που αποτελεί την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον Κόσμο

ε. Επειδή ο Δήμος Μονεμβασίας αποτελεί Δήμο με προτεραιότητα στην ήπια τουριστική Ανάπτυξη και στις αγροτικές εργασίες

αιτείται εξετασθούν όπως

Ανασταλούν όλες οι αποφάσεις που αφορούν σε έργα Α.Π.Ε όπως στο συγκεκριμένο, μέχρις ότου

(1) Ολοκληρωθούν οι ενέργειες του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Πελοποννήσου που εκεί θα καθορίζονται και θα ορίζονται οι χρήσεις γης (σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα)

(2) Ολοκληρωθούν οι ενέργειες υποβολής και εξέτασης των φακέλων για την ένταξη σε καθεστώς προστασίας των συγκεκριμένων περιοχών (Καβομαλιάς & Μονεμβασία)

(3) Υποβληθούν τα πρακτικά του Διεθνούς Συμποσίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που μνημονεύεται στο Δελτίο Τύπου.

(4) Διορθωθεί η μελέτη σύμφωνα με επισημάνσεις εγγράφου.Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Storm Την / Το Σαβ Ιουλ 09 2011, 16:42

Σωστή η πιο πάνω παρατήρηση του αδμιν.

Οι πολίτες κάνουν αυτό που πρέπει.

Ο Δήμος τι θέση και στάση έχει πάνω σε αυτά; scratch scratch scratch

Storm

Αριθμός μηνυμάτων : 512
Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τρι Ιουλ 26 2011, 19:28

Χθές περνούσε απο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη
το θέμα της γνωμοδότησης για την ΜΠΕ του φωτοβολταϊκού
στον ΚΟΥΝΟ.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε (δυστυχώς) μόνο ένας Βατικιώτης,
ο Γραμματέας της ΤΟΥΛΙΠΑΣ Γιάννης Ψαρράκης, ενώ επιστολή
είχε στείλει η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων.

Τελικά το θέμα οδηγήθηκε σε αναβολή έπειτα απο αίτημα που
είχε υποβάλλει η εταιρεία, χωρίς να παραβρεθεί εκπρόσωπος της.

Έτσι δεν έγινε καμμία συζήτηση για το θέμα.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Storm Την / Το Τετ Ιουλ 27 2011, 08:09

Κρίμμα.Στις θεωρίες όλοι είμαστε καλοί...... όταν

όμως φτάνουμε στο δια ταύτα;

Storm

Αριθμός μηνυμάτων : 512
Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Πεμ Ιουλ 28 2011, 18:10

Επιστολή πρός το Περιφερειακό Συμβούλιο για το φωτοβολταϊκό

στον ΚΟΥΝΟ απέστειλε και η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων.

Θέμα: Θέση της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής επί του θέματος 8 της 15ης Τακτικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στις 25 Ιουλίου 2011: Γνωμοδότητηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο«Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 7,37MW» της εταιρείας ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε. στη θέση «Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Ως Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής θα θέλαμε να ενημερώσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το ότι εκτιμούμε ως ελλιπή, ανεπαρκή και ανακριβή την κατατεθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 7,37MW» της εταιρείας ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε. στη θέση «Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, συμφωνούμε απολύτως με τις ενστάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από τους κκ. Ψαρράκη, Μιχαλέττο, Βελιώτη, Τριπόντικα, Λιβανού. Η Μελέτη δεν λαμβάνει υπόψιν το αρχαιολογικό και σπηλαιολογικό ενδιαφέρον του συγκεκριμένου σημείου, αλλά ούτε και πολλά και σημαντικά στοιχεία της ιδιαίτερης και απειλούμενης χλωρίδας και πανίδας της περιοχής (περιγράφονται αναλυτικά στα κείμενα των ενστάσεων).

Επίσης, στο Κεφάλαιο 3, παράγραφο 3.1 αναφέρεται ότι η πρόσβαση στο έργο εξυπηρετείται από αγροτικό δρόμο πλάτους 2 μέτρων, μέσω της οποίας συνδέεται η περιοχή του έργου με τον οικισμό ‘Κοντραφουριάνικα’. Στοιχείο αναληθές, καθώς αυτό που υπάρχει είναι μόνον μονοπάτι πλάτους εκατοστών το οποίο έχει σημανθεί και ενταχθεί στο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου (Κοντραφουριάνικα – Κουλέντια μέσω ρέματος Κακαγιάννη).

Επειδή:

α) αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται η σύνταξη των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης

β. Επειδή ο Καβομαλιάς αποτελεί εν δυνάμει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (στάδιο σύνταξης και υποβολής μελέτης), αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξεδήλωσε αυτή την πρόθεση στο πρόσφατο Διεθνές Συμπόσιο που διοργανώθηκε στη Μονεμβάσια από τον Σύνδεσμο Βελανιδιωτών ‘Η Μυρτιδιώτισσα’, το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham και τον Δήμο Μονεμβασίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

ζητούμε να εξεταστεί η αναστολή όλων των αποφάσεων που αφορούν έργα για βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ, όπως το συγκεκριμένο μέχρις ότου:

1) Ολοκληρωθούν οι ενέργειες του νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Πελοποννήσου, ό που θα καθορίζονται και θα ορίζονται οι χρήσεις γης

2) Ολοκληρωθούν οι ενέργειες υποβολής και εξέτασης των φακέλων για την ένταξη σε καθεστώς προστασίας της περιοχής του Καβομαλιά

3) Διορθωθεί η μελέτη σύμφωνα με επισημάνσεις των ενστάσεων επ’ αυτής.

Μετά τιμής

Το ΔΣ της ΟΒΣΛΑ
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης::: Empty Απ: Ανοίγουν οι πύλες της άλωσης:::

Δημοσίευση από Admin Την / Το Σαβ Αυγ 06 2011, 19:08

Επιστολή πρός το Δήμο Μονεμβασίας για το θέμα του γιγάντιου
φωτοβολταϊκού στον ΚΟΥΝΟ απέστειλε η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων
Συλλόγων.

Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής
Πραξιτέλους 87 – 18532 Πειραιάς
email: omospondiavatika@gmail.com
Ιστολόγιο: omospondiavatikon.blogspot.com
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 0015
Πειραιάς, 29 Ιουλίου 2011

Προς: Δήμο Μονεμβασίας

Αξιότιμοι κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου,
όπως έγινε γνωστό, κατά την 15η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 25ης Ιουνίου, πήρε τελικώς αναβολή η συζήτηση επί της Γνωμοδότησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 7,37MW» της εταιρείας ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε. στη θέση «Κούνος» του Δήμου Μονεμβασίας.
Επί της ΜΠΕ έχουν αποστείλει ενστάσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο αρκετοί δημότες, αλλά και η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής. Ο Δήμος Μονεμβασίας έχει λάβει γνώση κάποιων εξ αυτών, όπως και της σχετικής επιστολής της Ομοσπονδίας.
Δεδομένου ότι το προτεινόμενο έργο στη θέση Κούνος θα έχει, πιθανότατα, μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, ζητούμε:
α) Τη λήψη απόφασης επί του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας, με την έκκληση να ληφθούν υπόψιν τόσο οι ενστάσεις των πολιτών όσο και της ΟΒΣΛΑ. Σημειώνουμε ότι η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί άμεσα (κατά την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εντός της ερχόμενης εβδομάδας), καθότι επίκειται νέα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
β) Την εκπροσώπηση του Δήμου στην επόμενη Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα, προκειμένου να παρουσιαστεί η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας, όπως και οι σχετικές ενστάσεις των συμπολιτών μας και της ΟΒΣΛΑ.
Μετά τιμής
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης