ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
» Σπάνιο ενδημικό φυτό ανακαλύφθηκε στον Καβομαλιά.
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΔευ Νοε 07 2016, 20:09 από Janthina

» Και νέο ενδημικό φυτό ανακαλύπτεται στα Βάτικα.
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΔευ Νοε 07 2016, 18:04 από Admin

» Αγριολούλουδα
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΚυρ Νοε 06 2016, 17:15 από Admin

» ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΔευ Ιαν 04 2016, 19:24 από Admin

» ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣΙ ΠΟΛΛΟΙ
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΔευ Ιαν 04 2016, 18:43 από Admin

» 1η Βατικιώτικη αστροβραδιά 2015
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΠεμ Ιουλ 09 2015, 17:24 από Admin

» Θαλασσοπορία Καβομαλιά 2015
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΠεμ Ιουλ 09 2015, 17:20 από Admin

» Πεζοπορία στο φάρο του Καβομαλιά.
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΔευ Μάης 11 2015, 16:35 από Admin

» Πεζοπορία στο ρέμα "ΛΕΜΟΝΙΕΣ" Βελανιδίων.
Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. EmptyΔευ Μάης 11 2015, 16:31 από Admin

Εικονοθήκη


Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty
Εσωτερικοι σύνδεσμοι

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αγκυροβολιο Βατικα
MarineTraffic.com
counter

Νοέμβριος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Gold Life/Gaia Group
Gold Life/Gaia Group

Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

Δημοσίευση από Admin Πεμ Μαρ 24 2011, 21:40

Ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών ‘Η Μυρτιδιώτισσα’ και το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών (CSPS) του Πανεπιστημίου του Nottingham με το Δήμο Μονεμβασίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), φιλοδοξούν να φέρουν -για πρώτη φορά- επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, γεωλόγους, κλπ), τοπι...κούς φορείς, εκπροσώπους κυβερνητικών οργανισμών, και μέλη μη-κυβερνητικών οργανώσεων, σε ανοιχτό διάλογο σχετικά με την προστασία, προώθηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής της Πελοποννήσου.
Οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρα» στη Μονεμβασία Λακωνίας ενώ την επομένη (Κυριακή 1η Μαΐου 2011) θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στον ανακαινισμένο πλέον Φάρο του Καβομαλιά.
Η θεματική του Συμποσίου είναι ευρεία και αφορά
1. την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής του Μαλέα με ανακοινώσεις σχετικές με
α. την Ομηρική παράδοση και στην αρχαία και σύγχρονη ελληνική γραμματεία και τέχνη
β. προγονικά τοπία όπως τη βυθισμένη προϊστορική πολιτεία στο Παυλοπέτρι
γ. την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και προτάσεις προστασίας, ανάπτυξης και προώθησης
δ. την σύγχρονη ιστορία της περιοχής
ε. τον Φάρο του Καβομαλιά ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο (το έργο αναστύλωσης και ανάδειξης του Φάρου και της σημασίας του για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας)


2. την περιβαλλοντική κληρονομιά του Κάβου Μαλέα με ανακοινώσεις που αφορούν
α. στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής
β. στην προστασία και ανάδειξη του θαλάσσιου πλούτου του Καβομαλιά
γ. στην προστασία και ανάδειξη του «Απολιθωμένου Δάσους» στον Άγιο Νικόλαο Βοιών
δ. στον σπηλαιολογικό πλούτο της περιοχής

3. την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και τις προοπτικές για την προστασία και ανάδειξη των Ελληνικών τοπίων και του τοπίου του Καβομαλιά.
Μετά το πέρας των ανακοινώσεων, οι σύνεδροι θα καταλήξουν σε κοινή Διακήρυξη για την ανάδειξη και προστασία του Καβομαλιά.
Το Διεθνές Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πραγματοποιείται επί τη ευκαιρία της Κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο στην Ελλάδα.
Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (Costamare).
Σύντομο ιστορικό του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου του Κάβου Μαλέα
Το Ακρωτήριο του Μαλέα (Άκρα Μαλέα, Καβομαλιάς ή Ακρωτήρι του Αγίου Αγγέλου) αποτελεί το νοτιο-ανατολικότερο ακρωτήριο της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα περάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Απόκρημνο και αφιλόξενο υψώνεται 600 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Ο εξαιρετικά δύσκολος περίπλους και οι συχνές εναλλαγές των ανέμων το έχουν καταστήσει ένα από τα επικινδυνότερα ακρωτήρια της ανατολικής Μεσογείου. Φόβος και τρόμος των ναυτικών από αρχαιοτάτων χρόνων ενέπνευσε την ελληνική και λατινική γραμματεία, από τον Όμηρο έως τον Στράβωνα και τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Οι Ομηρικές μαρτυρίες για τα πάθη του Οδυσσέα και του Μενελάου, τα παθήματα των Αργοναυτών, οι εξιστορήσεις για τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι σύγχρονες ναυτικές ιστορίες για τα στοιχειά που προκαλούν φοβερές φουρτούνες, οι τοπικές δοξασίες ότι εδώ ήταν τα μυθικά τέρατα Σκύλλα και Χάρυβδις, οι πειρατές και το Κλευταύλακο του Βουρογιώργη, οι μοναστικές κοινότητες και ο «ερημίτης του Καβομαλιά» (για τον οποίον υπάρχουν αναφορές από το Γάλλο συνταγματάρχη Μοράντε Σαιν Βενσάν, το Γάλλο συγγραφέα Μπισσόν, τον Κ. Ουράνη στα "Ταξίδια Στην Ελλάδα" και τον Α. Λαμαρτίνο στα "Ταξίδια" του), έρχονται σε πλήρη αρμονία με το άγριο φυσικό τοπίο και τα μνημεία μοναδικού φυσικού κάλλους, τα σπήλαια και το «Απολιθωμένο Δάσος».
Η ιστορία και η αρχαιολογία της περιοχής είναι μοναδικού ενδιαφέροντος, με τα λείψανα της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο να κείνται σε βάθος 3-4 μέτρων στο Παυλοπέτρι . Στα Βελανίδια θα πρέπει, κατά τον Βρετανό αρχαιολόγο F.W. Ηasluck, να αναζητηθεί η αρχαία πόλη Σίδη. Στην Αγία Μαρίνα, στο σπήλαιο Κανατάκια που κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, ο Παυσανίας ανέφερε ιερό του Ποσειδώνα με το όρθιο άγαλμα του θεού. Tόπος λατρείας από την αρχαιότητα ο Μαλέας προσέλκυσε το θρησκευτικό συναίσθημε των ανθρώπων και κατά τη εποχή. Εδώ ήκμασε κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους, η μοναστική ζωή με πλήθος μονών, ναών και σκητών σημαντικότατης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Τόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των θρησκευτικών μνημείων ώστε η περιοχή ονομάστηκε «Μικρόν Άγιον Όρος». Εδώ μόνασαν οι Άγιοι Θωμάς και Γεώργιος οι εν Μαλεώ, και -για χρονικό διάστημα- ο Άγιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις. Οι πέτρινοι μύλοι που δεσπόζουν στο όρος Βάρδια έχουν κατασκευαστεί προγενέστερα του 1830 (κατά προφορικές μαρτυρίες κατοίκων των Βελανιδίων περί το 1500 μ.Χ.) και αυτοδικαίως χαρακτηρίζονται ιστορικά μνημεία. Ο Φάρος του Καβομαλιά, χτισμένος το 1886, έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό μνημείο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. από το 2006. Η αναστύλωσή του πραγματοποιήθηκε με δαπάνες του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη ενώι η μελέτη αναστήλωσης εκπονήθηκε με δαπάνες του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (Costamare). To 1943 ανεγέρθη το πρώην Γερμανικό Παρατηρητήριο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, που λειτούργησε και ως Ναυτικό Παρατηρητήριο μαζί με αυτό της Αίγινας, για την παρακολούθηση της κίνησης των πολεμικών πλοίων στο Μυρτώο πέλαγος, και που αποτελεί σήμερα σημαντικότατο μνημείο της σύγχρονης Ευρωπαϊκής ιστορίας.
Στα σημαντικότατα μνημεία φυσικού κάλλους εντάσσονται το μοναδικού γεωλογικού-παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος «Απολιθωμένο Δάσος» στον Άγιο Νικόλαο και τα αμέτρητα σπήλαια με ίχνη κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους, π.χ. Μαύρη Σπηλιά και Αγία Μαρίνα. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στην παρουσία στενών ενδημικών φυτών, όπως τα stachys spreitzenhoferi spreitzenhoferi, nepeta scordotis, linaria hellenica, campanula andrewsii hirsutula, inularot undifolia, iolchicum sfikasianum, tulipa goulimyi, crocus goulimyi leucanthus, σesleria taygete, silene sedoides runemarkii και bolanthus fruticulosus. Στην περιοχή του Μαλέα έχουν καταγραφεί αρκετά είδη θηλαστικών μεταξύ των οποίων και είδη απειλούμενα προς εξαφάνιση, συγκεκριμένα ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς τσακαλιού (canis aureus), ενώ σε καταποντισμένες σπηλιές και νησίδες στην Αγία Μαρίνα και σε άλλα δυσπρόσιτα σημεία του ακρωτηρίου, Μεσογειακές φώκιες (monachus monachus).
Δείτε περισσότερα


    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Nostos Πεμ Μαρ 24 2011, 22:14

    Μπράβο!!

    Πολύ σημαντικό αυτό.
    Nostos
    Nostos

    Αριθμός μηνυμάτων : 565
    Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Παρ Μαρ 25 2011, 22:11





    ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




    Θέμα: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα «Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο»

    Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

    Ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών ‘Η Μυρτιδιώτισσα’ και το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών (CSPS) του Πανεπιστημίου του Nottingham με το Δήμο Μονεμβασίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), φιλοδοξούν να φέρουν -για πρώτη φορά- επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (αρχαιολόγους, ιστορικούς, λαογράφους, γεωλόγους, κλπ), τοπικούς φορείς, εκπροσώπους κυβερνητικών οργανισμών, και μέλη μη-κυβερνητικών οργανώσεων, σε ανοιχτό διάλογο σχετικά με την προστασία, προώθηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής της Πελοποννήσου.

    Οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Απριλίου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρα» στη Μονεμβασία Λακωνίας ενώ την επομένη (Κυριακή 1η Μαΐου 2011) θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στον ανακαινισμένο πλέον Φάρο του Καβομαλιά.

    Η θεματική του Συμποσίου είναι ευρεία και αφορά

    1. την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής του Μαλέα με ανακοινώσεις σχετικές με

    α. την Ομηρική παράδοση και στην αρχαία και σύγχρονη ελληνική γραμματεία και τέχνη

    β. προγονικά τοπία όπως τη βυθισμένη προϊστορική πολιτεία στο Παυλοπέτρι

    γ. την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και προτάσεις προστασίας, ανάπτυξης και προώθησης

    δ. την σύγχρονη ιστορία της περιοχής

    ε. τον Φάρο του Καβομαλιά ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο (το έργο αναστύλωσης και ανάδειξης του Φάρου και της σημασίας του για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας)





    2. την περιβαλλοντική κληρονομιά του Κάβου Μαλέα με ανακοινώσεις που αφορούν

    α. στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής

    β. στην προστασία και ανάδειξη του θαλάσσιου πλούτου του Καβομαλιά

    γ. στην προστασία και ανάδειξη του «Απολιθωμένου Δάσους» στον Άγιο Νικόλαο Βοιών

    δ. στον σπηλαιολογικό πλούτο της περιοχής



    3. την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο και τις προοπτικές για την προστασία και ανάδειξη των Ελληνικών τοπίων και του τοπίου του Καβομαλιά.

    Μετά το πέρας των ανακοινώσεων, οι σύνεδροι θα καταλήξουν σε κοινή Διακήρυξη για την ανάδειξη και προστασία του Καβομαλιά.

    Το Διεθνές Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πραγματοποιείται επί τη ευκαιρία της Κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο στην Ελλάδα.

    Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (Costamare).

    Σύντομο ιστορικό του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου του Κάβου Μαλέα

    Το Ακρωτήριο του Μαλέα (Άκρα Μαλέα, Καβομαλιάς ή Ακρωτήρι του Αγίου Αγγέλου) αποτελεί το νοτιο-ανατολικότερο ακρωτήριο της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα περάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Απόκρημνο και αφιλόξενο υψώνεται 600 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Ο εξαιρετικά δύσκολος περίπλους και οι συχνές εναλλαγές των ανέμων το έχουν καταστήσει ένα από τα επικινδυνότερα ακρωτήρια της ανατολικής Μεσογείου. Φόβος και τρόμος των ναυτικών από αρχαιοτάτων χρόνων ενέπνευσε την ελληνική και λατινική γραμματεία, από τον Όμηρο έως τον Στράβωνα και τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Οι Ομηρικές μαρτυρίες για τα πάθη του Οδυσσέα και του Μενελάου, τα παθήματα των Αργοναυτών, οι εξιστορήσεις για τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι σύγχρονες ναυτικές ιστορίες για τα στοιχειά που προκαλούν φοβερές φουρτούνες, οι τοπικές δοξασίες ότι εδώ ήταν τα μυθικά τέρατα Σκύλλα και Χάρυβδις, οι πειρατές και το Κλευταύλακο του Βουρογιώργη, οι μοναστικές κοινότητες και ο «ερημίτης του Καβομαλιά» (για τον οποίον υπάρχουν αναφορές από το Γάλλο συνταγματάρχη Μοράντε Σαιν Βενσάν, το Γάλλο συγγραφέα Μπισσόν, τον Κ. Ουράνη στα "Ταξίδια Στην Ελλάδα" και τον Α. Λαμαρτίνο στα "Ταξίδια" του), έρχονται σε πλήρη αρμονία με το άγριο φυσικό τοπίο και τα μνημεία μοναδικού φυσικού κάλλους, τα σπήλαια και το «Απολιθωμένο Δάσος».

    Η ιστορία και η αρχαιολογία της περιοχής είναι μοναδικού ενδιαφέροντος, με τα λείψανα της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο να κείνται σε βάθος 3-4 μέτρων στο Παυλοπέτρι . Στα Βελανίδια θα πρέπει, κατά τον Βρετανό αρχαιολόγο F.W. Ηasluck, να αναζητηθεί η αρχαία πόλη Σίδη. Στην Αγία Μαρίνα, στο σπήλαιο Κανατάκια που κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, ο Παυσανίας ανέφερε ιερό του Ποσειδώνα με το όρθιο άγαλμα του θεού. Tόπος λατρείας από την αρχαιότητα ο Μαλέας προσέλκυσε το θρησκευτικό συναίσθημε των ανθρώπων και κατά τη εποχή. Εδώ ήκμασε κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους, η μοναστική ζωή με πλήθος μονών, ναών και σκητών σημαντικότατης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Τόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των θρησκευτικών μνημείων ώστε η περιοχή ονομάστηκε «Μικρόν Άγιον Όρος». Εδώ μόνασαν οι Άγιοι Θωμάς και Γεώργιος οι εν Μαλεώ, και -για χρονικό διάστημα- ο Άγιος Θεόδωρος ο εν Κυθήροις. Οι πέτρινοι μύλοι που δεσπόζουν στο όρος Βάρδια έχουν κατασκευαστεί προγενέστερα του 1830 (κατά προφορικές μαρτυρίες κατοίκων των Βελανιδίων περί το 1500 μ.Χ.) και αυτοδικαίως χαρακτηρίζονται ιστορικά μνημεία. Ο Φάρος του Καβομαλιά, χτισμένος το 1886, έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό μνημείο από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. από το 2006. Η αναστύλωσή του πραγματοποιήθηκε με δαπάνες του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη ενώι η μελέτη αναστήλωσης εκπονήθηκε με δαπάνες του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (Costamare). To 1943 ανεγέρθη το πρώην Γερμανικό Παρατηρητήριο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, που λειτούργησε και ως Ναυτικό Παρατηρητήριο μαζί με αυτό της Αίγινας, για την παρακολούθηση της κίνησης των πολεμικών πλοίων στο Μυρτώο πέλαγος, και που αποτελεί σήμερα σημαντικότατο μνημείο της σύγχρονης Ευρωπαϊκής ιστορίας.

    Στα σημαντικότατα μνημεία φυσικού κάλλους εντάσσονται το μοναδικού γεωλογικού-παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος «Απολιθωμένο Δάσος» στον Άγιο Νικόλαο και τα αμέτρητα σπήλαια με ίχνη κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους, π.χ. Μαύρη Σπηλιά και Αγία Μαρίνα. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στην παρουσία στενών ενδημικών φυτών, όπως τα stachys spreitzenhoferi spreitzenhoferi, nepeta scordotis, linaria hellenica, campanula andrewsii hirsutula, inularot undifolia, iolchicum sfikasianum, tulipa goulimyi, crocus goulimyi leucanthus, σesleria taygete, silene sedoides runemarkii και bolanthus fruticulosus. Στην περιοχή του Μαλέα έχουν καταγραφεί αρκετά είδη θηλαστικών μεταξύ των οποίων και είδη απειλούμενα προς εξαφάνιση, συγκεκριμένα ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς τσακαλιού (canis aureus), ενώ σε καταποντισμένες σπηλιές και νησίδες στην Αγία Μαρίνα και σε άλλα δυσπρόσιτα σημεία του ακρωτηρίου, Μεσογειακές φώκιες (monachus monachus).

    Συνημμένα ακολουθεί το πρόγραμμα

    Μετά τιμής,
    Παναγιώτης Τριπόντικας
    Σύλλογος Βελανιδιωτών
    «Η Μυρτιδιώτισσα»
    Δρ Χρυσάνθη Γάλλου
    Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών Πανεπιστήμιο του Nottingham




    Στοιχεία επικοινωνίας

    Παναγιώτης Τριπόντικας :

    Κιν +306989457344, email : pantripontikas@yahoo.com

    Δρ Χρυσάνθη Γάλλου :

    Κιν +447564064135, +306946287456, email: Chrysanthi.Gallou@nottingham.ac.uk

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Σαβ Απρ 16 2011, 19:20

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Iiiii_10

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Πεμ Απρ 21 2011, 06:00

    Πλησιάζουν οι μέρες διεξαγωγής του Συμποσίου.

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Nostos Πεμ Απρ 28 2011, 18:46

    Όμως κάτι γίνεται με το συμπόσιο.

    Λακωνικά μπλόγκς σήμερα και χθές βάζουν θέμα
    ηθικής και ουσίας για το συμπόσιο.

    http://lakonia-gr.blogspot.com/2011/04/blog-post_9527.html

    http://www.notospress.gr/index.php?c_id=22&n_id=1458
    Nostos
    Nostos

    Αριθμός μηνυμάτων : 565
    Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Πεμ Απρ 28 2011, 20:43

    Υπομονή.

    Θα υπάρξει πιστεύω απάντηση και θέση των διοργανωτών.

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Storm Πεμ Απρ 28 2011, 21:23

    Οι Λάκωνες έχουν αγκαλιάσει αυτό το συμπόσιο προσμένοντας
    πως θα γίνει ένας μοχλός προστασίας του περιβάλλοντος.

    Αυτό δείχνει και τις ευαισθησίες των κατοίκων για το περιβάλλον.

    Και αλίμονο αν αυτό δεν βγεί απο το συμπόσιο.

    Σίγουρα η παρουσία της συγκεκριμένης εταιρείας στους χορηγούς,
    αποτελεί μία παραφωνία.

    Storm

    Αριθμός μηνυμάτων : 512
    Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Κυρ Μάης 01 2011, 20:22

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθές στη Μονεμβασιά το Διεθνές
    Συμπόσιο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου,
    στο συνεδριακό κέντρο "ΠΕΤΡΑ" της Μονεμβασιάς.
    Ο κόσμος αγκάλιασε το συμπόσιο και τις προοπτικές του και πολλοί
    άνθρωποι απο όλη τη Λακωνία και όχι μόνο, κατέφθασαν για να το
    παρακολουθήσουν.
    Αυτό δείχνει τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες και ανησυχίες των
    κατοίκων της Λακωνίας, και την αγωνία τους στην προοπτική η
    Λακωνία να μετατραπεί σε έναν ενεργειακό νομό (περιφερειακή ενότητα).

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε και η προγραμματισμένη πορεία στο φάρο του Καβομαλιά.

    Σε λίγο πιστεύουμε πως μπορούμε να αναρτήσουμε και βίντεο
    με στιγμιότυπα απο τις εκδηλώσεις του συμποσίου, και στην
    εξέλιξη του θέματος να παραθέσουμε λεπτομέρεις και οπτικό υλικό.

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Τρι Μάης 03 2011, 16:34

    Για μεγαλύτερο σε διάρκεια βίντεο στον παρακάτω
    σύνδεσμο του ellada tv.

    http://www.elladatv.gr/site/index.php?Cat=2&SubCat=41&articleid=3831

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Τρι Μάης 03 2011, 18:09

    Οι εισηγήσεις των ομιλητών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον
    των παραβρισκομένων παρά τις πολλές ώρες που κράτησε το
    συμπόσιο απο τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
    Απο το πρόγραμμα των ομιλητών απουσίασαν λόγω κωλυμμάτων
    ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος και η κ. Ματζουράνη απο το
    πανεπιστήμιο Αθηνών, η εργασία της οποίας διαβάστηκε απο τον
    αρχαιολόγο κ. Θέμο.
    Στις εκδηλώσεις του συμποσίου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δαβάκης
    Αθανάσιος και Αποστολάκος Γρηγόρης, καθώς και η πολιτευτής
    κ. Φεβρωνία Πατριανάκου.
    Το απόγευμα προσήλθαν στο συμπόσιο ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης
    και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζανετέα.

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Dsc_0711

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Storm Πεμ Μάης 05 2011, 18:15

    Ήταν και η ΤΟΥΛΙΠΑ στο συμπόσιο με ανακοίνωση είδαμε.

    Και τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν πολύ θετικά.

    Μπράβο στο Σύλλογο. Παντού παρών σε θέματα περιβάλλοντος
    και πολιτισμού.

    Storm

    Αριθμός μηνυμάτων : 512
    Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Πεμ Μάης 05 2011, 20:12

    Μετά το πέρας των εκδηλώσεων έγινε απο το ΕΚΠΑΖ
    απελευθέρωση δύο μπούφων, υπογραμμίζοντας με τον
    καλύτερο τρόπο την ουσία του συμποσίου για το περιβάλλον
    και το τοπίο.
    Στην απελευθέρωση ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης.


    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Dsc_0712

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Κυρ Μάης 08 2011, 16:13

    Οι παρουσιάσεις ήταν όλες πολύ ενδιαφέρουσες, και
    απο την οπτική γωνία του κάθε ομιλητή δινόταν και
    μία διαφορετική διάσταση στην έννοια και τη σημασία του
    περιβάλλοντος και του τοπίου.
    Όλες τους όμως είχαν κοινή συνισταμένη την ανάγκη
    διαφύλαξης του περιβάλλοντος και του τοπίου του Μαλέα,
    ως καθοριστικού παράγοντα ποιότητας ζωής, αλλά και
    κύριου μοχλού οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.
    Σε 4 διαφορετικές ομιλίες έγινε αναφορά στο πρόβλημα
    του όρμου των Βατίκων και των πλοίων.

    Πιστεύουμε αυτό που καταγράφηκε να συμπεριληφθεί και
    ως συμπέρασμα του συμποσίου.


    Πετώντας πρός την ελευθερία.
    Απο την απελευθέρωση των μπούφων.

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Dsc_0713

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Nostos Τετ Μάης 11 2011, 18:50

    Ας ελπίζουμε πως τα αποτελέσματα θα είναι

    ανάλογα των εντυπώσεων.
    Nostos
    Nostos

    Αριθμός μηνυμάτων : 565
    Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Nostos Παρ Μάης 13 2011, 10:15

    Όμως υπήρξαν και τα μελανά σημεία.
    Και δεν θα βοηθούσε αν κλείναμε τα μάτια σε αυτά.

    Κραυγαλέα αντίφαση ένα συμπόσιο για την προστασία του
    περιβάλλοντος και του τοπίου, να σπονσοράρεται απο χορηγούς
    που οι δραστηριότητες τους δεν είναι καθόλου φιλικές πρός
    το περιβάλλον και το τοπίο.

    Έπειτα έλλειψαν και αρκετοί ομιλητές που αναφέρονταν στο
    πρόγραμμα.
    Ο κ. Βελιτζέλος, η κ. Ματζουράνη, ο κ. Σπονδύλης.
    Nostos
    Nostos

    Αριθμός μηνυμάτων : 565
    Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Storm Παρ Μάης 13 2011, 20:20

    Πολύ μου άρεσε η αφίσα της παρουσίασης της ΤΟΥΛΙΠΑΣ.

    Σίγουρα το φόρουμ μπορεί να την αναρτήσει να την ξαναδούμε.

    Storm

    Αριθμός μηνυμάτων : 512
    Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Admin Κυρ Μάης 15 2011, 18:52

    Να ικανοποιήσουμε την επιθυμία σου Storm.

    Με αυτή τη φωτογραφία άνοιγε το θέμα της ΤΟΥΛΙΠΑΣ.

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Iii_110

    Admin
    Admin

    Αριθμός μηνυμάτων : 1476
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

    https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από aristarhos Δευ Μάης 16 2011, 12:56

    Admin έγραψε:Να ικανοποιήσουμε την επιθυμία σου Storm.

    Με αυτή τη φωτογραφία άνοιγε το θέμα της ΤΟΥΛΙΠΑΣ.

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Iii_110

    Ωραια εικονα! Ξερει κανεις την κατασταση του πληθυσμου των τσακαλιων στην περιοχη?

    aristarhos

    Αριθμός μηνυμάτων : 3
    Ημερομηνία εγγραφής : 16/05/2011

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Γιάννης Ψαρράκης Δευ Μάης 16 2011, 16:18

    Καλώς ήλθες Αρίσταρχε.

    Δεν νομίζω να υπάρχει σαφής εικόνας της κατάστασης του πληθυσμού.
    Όχι μόνο τώρα αλλά και παλαιότερα που το είδος δεν είχε απειληθεί
    τόσο, ήταν δύσκολη η εκτίμηση της κατάστασης, για το λόγο ότι
    το τσακάλι δεν είναι τόσο κοινωνικό όσο η αλεπού.
    Γενικά στην Έλλάδα το είδος κινδινεύει να εξαφανιστεί, και η Λακωνία
    παρά την μείωση των πληθυσμών θεωρείται το βασίλειο του τσακαλιού
    σε σχέση πάντα με τους υπόλοιπους νομούς.
    Το τσακάλι εξοντώθηκε παλαιότερα απο τα προγράμματα εξόντωσης
    επιβλαβών θηραμάτων και τις φόλες.
    Συμπληρωματικά στα Βάτικα πρόβλημα δημιούργησαν οι δύο
    μεγάλες πυρκαγιές του παρελθόντος, οι οποίες κατέκαψαν μεγάλες
    εκτάσεις Μακίας μετατρέποντας της σε φρυγανότοπους.
    Κάποια εικόνα έχουμε απο τις εμφανίσεις τσακαλιών στα διάφορα μέρη
    (Καβομαλιάς - Μεσοχώρι - Παραδείσι- Καστανιές- Αγιονικόλα - Λυκίμια),
    αλλά βεβαίως κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει αν υπάρχουν 15 άτομα
    ή 50.

    Γιάννης Ψαρράκης

    Αριθμός μηνυμάτων : 656
    Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου. Empty Απ: Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής κ΄Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου.

    Δημοσίευση από Nostos Τρι Μάης 17 2011, 17:45

    Καλώς ήλθες και απο μένα Αρίσταρχε.

    Καλά οι αλεπούδες πλέον κυκλοφορούν και μέσα στις πόλεις.
    Πηγή τροφής δεν είναι τώρα τα κοτέτσια, αλλά οι κάδοι
    σκουπιδιών.

    Όσο για τα κουνάβια μέσα στη Νεάπολη είναι περισσότερα απο
    τις γάτες.
    Nostos
    Nostos

    Αριθμός μηνυμάτων : 565
    Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

    Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

    Επιστροφή στην κορυφή

    - Παρόμοια θέματα

     
    Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
    Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης