Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
Εικονοθήκη


Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty
Εσωτερικοι σύνδεσμοι

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Αγκυροβολιο Βατικα
MarineTraffic.com
counter

Ιανουάριος 2020
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Gold Life/Gaia Group
Gold Life/Gaia Group

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Σελίδα 1 από 2 1, 2  Επόμενο

Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ Ιαν 22 2010, 20:39

Στο θέμα αυτό θα παραθέτουμε κάθε είδηση - πληροφορία σχετική
με το θέμα, που αλιεύουμε απο το διαδίκτυο οι άλλες δημοσιεύσεις
στον τύπο.

Στενές σχέσεις ΤΕΡΝΑ - ΥΠΕΚΑ.

http://ophioussa.blogspot.com/2010/01/blog-post_399.html

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ Ιαν 22 2010, 20:42

Και ξανά ο ίδιος κύριος.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:
Το τέλος των επιδοτήσεων, ή - αλλιώς - πώς να χύσετε την καρδάρα με το γάλα

Δρ. Νίκος Βασιλάκος
Αντιπρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση των ΑΠΕ (ELFORES)

Η συνταγή είναι γνωστή και δοκιμασμένη με επιτυχία επί δεκαετίες στην ελληνική πραγματικότητα : πως μπορείτε να χύσετε μιά καρδάρα με γάλα χωρίς να σας πάρει είδηση ο πολύς κόσμος. Κατ΄αρχήν, λοιπόν, παίρνετε μία καλοφτιαγμένη και στέρεη καρδάρα (στη δική μας περίπτωση, ένα συγκροτημένο και ευνοϊκό, για τις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), θεσμικό πλαίσιο, όπως ήταν ο Ν.2244/94 και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενέργειας (ΕΠΕ) στο Β' ΚΠΣ), μια καρδάρα που είναι γεμάτη με γάλα (στη δική μας περίπτωση, με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ εμπορικής κλίμακας).

Στη συνέχεια, χαλαρώνετε τα στεφάνια που συγκρατούν την καρδάρα και αφαιρείτε κάποια απαραίτητα για τη στεγανότητά της καρφιά (στην περίπτωσή μας, εισάγετε με το Ν. 2773/99 ρυθμίσεις που αφήνουν ουσιαστικά μετέωρες τις βασικές διατάξεις του Ν. 2244/94, όπως π.χ. αυτήν για εγγυημένη τιμή αγοράς της kWh, ή για την υποχρέωση της ΔΕΗ να συνάπτει 10ετές σταθερό συμβόλαιο αγοράς της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας, κλπ.). Μετά, για να "διευκολύνετε" την εθελουσία έξοδο του γάλακτος, φτιάχνετε και μια σειρά τρύπες στον πάτο της καρδάρας, μικρές βέβαια για να μην έχετε απότομο άδειασμα του περιεχομένου της (στην περίπτωσή μας, π.χ. μειώνετε τις επιδοτήσεις που δίνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) στο Γ' ΚΠΣ, σε σχέση με το ΕΠΕ στο Β' ΚΠΣ, μοιράζοντας τη μείωση, για να μη γίνει ιδιαίτερα αισθητή, τόσο στο ποσοστό επιδότησης, όσο και στο επιλέξιμο κόστος ανά kWe, συγχρόνως δε μειώνετε δραστικά και τα διαθέσιμα κονδύλια για επιδοτήσεις, ως ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού των αιτούμενων επιδότηση έργων).

Τέλος, για να είστε 100% σίγουροι ότι δεν θα διακοπεί η προς τα έξω ροή του γάλακτος, βάζετε και μερικούς συγγενείς και φίλους να κλωτσούν την καρδάρα, σταθερά και επίμονα (στην περίπτωσή μας, αυξάνετε τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια της αδειοδοτικής και χρηματοδοτικής διαδικασίας των έργων ΑΠΕ, αφ'ενός μεν προσθέτοντας νέες προϋποθέσεις και εμπόδια, όπως την άδεια παραγωγής, τις συνεχώς ογκούμενες, σε αριθμό και πολυπλοκότητα, απαιτήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για δικαιολογητικά αδειοδότησης, ειδικά για έργα ΑΠΕ, τους νέους παραλογισμούς γνωμοδοτούντων φορέων, όπως η ΕΡΤ, η ΥΠΑ, το ΓΕΑ, κλπ., αφ΄ετέρου δε τροποποιώντας και κατακερματίζοντας την επιτυχημένη μέχρι σήμερα διαδικασία αξιολόγησης και παρακολούθησης έργων ΑΠΕ στο Β' ΚΠΣ, με την εισαγωγή πλήθους νέων φορέων και επιτροπών του ΕΠΑΝ στο Γ' ΚΠΣ, αγνώστου ή αορίστου ρόλου, δομής, στελέχωσης και χρησιμότητας, σε περιφερειακό ιδιαίτερα επίπεδο).

Και όταν, με το καλό, χυθεί όλο το γάλα και δεν μείνει σταγόνα μέσα στην καρδάρα, τότε ρίχνετε όλο το φταίξιμο στο χαμηλό ιξώδες και την ελαττωματική πηκτικότητα του γάλακτος (στη δική μας περίπτωση, στο χαμηλό επίπεδο επαγγελματισμού και την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών ΑΠΕ).

Αλλά, ας σοβαρευτούμε. Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια έχω περιγράψει και έχω αναλύσει διεξοδικά, σε πλήθος παρουσιάσεων, άρθρων και μελετών, τα καφκικά - όπως εγώ τα ονομάζω - αδιέξοδα των διαδικασιών υλοποίησης έργων ΑΠΕ εμπορικής κλίμακας στη χώρα μας. Γι αυτό και θα αντισταθώ στον πειρασμό να τα επαναλάβω, αν και στην Ελλάδα η διαρκής, μονότονη επανάληψη παραμένει ακόμα βασικότατος τρόπος μάθησης, έστω και αυτής της ελλιπούς και επιφανειακής μάθησης που προσλαμβάνουν οι αρμόδιοι, με πολύ, είναι αλήθεια, μόχθο από πλευράς ενδιαφερομένων.

Θα περιοριστώ, λοιπόν, στο να παρουσιάσω συνοπτικά μερικές βασικές σκέψεις και προβληματισμούς, όσον αφορά το πως διαμορφώνεται σήμερα το τοπίο στο ευρύτερο θέμα των δημόσιων επιχορηγήσεων σε έργα ΑΠΕ εμπορικής κλίμακας.

Το τέλος των επιχορηγήσεων έργων ΑΠΕ αργεί πολύ ακόμα, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να είμαι ακριβέστερος, αργεί για τόσο ακριβώς χρονικό διάστημα, όσο είναι και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για τη διαμόρφωση και τη γενικευμένη εφαρμογή, σε διεθνές επίπεδο, ενός ορθολογικού συστήματος τιμολόγησης της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, ιδιαίτερα δε των πρώτων υλών από τις οποίες η ενέργεια αυτή παράγεται. Ενός συστήματος τιμολόγησης που θα ενσωματώνει πλήρως, μεταξύ άλλων, και τις παραμέτρους, αφ' ενός του εξωτερικού κόστους παραγωγής κάθε μιας ενεργειακής μορφής τελικής χρήσης, αφ' ετέρου του πραγματικού κόστους αντικατάστασης του εξαντλήσιμου ενεργειακού πόρου (ή πόρων), από τον οποίο η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας παράγεται.
Όσο κάτι τέτοιο δεν θα συμβαίνει, θα συνεχίζεται και η οικονομική υποστήριξη των ΑΠΕ, όχι ως αυθαίρετη κρατική επιδότηση μιας μη βιώσιμης, υπό όρους ελεύθερης αγοράς, μορφής ενέργειας, αλλά ως εύλογο αντιστάθμισμα των τεράστιων, άμεσων και έμμεσων, κρατικών επιδοτήσεων που έχουν συσσωρευθεί επί δεκαετίες, και εξακολουθούν να συσσωρεύονται, στο σύστημα εξόρυξης, ενεργειακής μετατροπής και χρήσης των συμβατικών πηγών ενέργειας, για να μπορέσουν τελικά να σταθούν αυτές στα πόδια τους (να θυμηθούμε, άραγε, τις εκατοντάδες δισ. δρχ. των κρατικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα για τις υποδομές του φυσικού αερίου και του λιγνίτηWink.

Σε αντίθεση με ότι εσφαλμένα, λόγω κακής ή ελλιπούς πληροφόρησης, πιστεύουν ορισμένοι αρμόδιοι υπουργείων, κρατικών υπηρεσιών και φορέων, οι δημόσιες επιχορηγήσεις έργων ΑΠΕ όχι μόνο δεν μειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αντίθετα ενισχύονται, ως αποτέλεσμα ευρύτερης αναγνώρισης του πρωταρχικού τους ρόλου στην αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών, και, γενικότερα, στην παγκόσμια προσπάθεια για αποτελεσματική προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η έμφαση μετατοπίζεται σταδιακά από την άμεση χρηματοδοτική υποστήριξη των έργων ΑΠΕ, στην έμμεση, αλλά και πιο ουσιαστική, υποστήριξή τους, αφ' ενός μέσω υψηλών φοροαπαλλαγών επί του κόστους επένδυσης, αφ' ετέρου μέσω της προσφοράς σημαντικού εγγυημένου premium επί της τιμής ελεύθερης αγοράς, από τις δημόσιες και ιδιωτικές ηλεκτρικές επιχειρήσεις, για την kWh που αγοράζουν από ΑΠΕ. Αυτή είναι και η ουσία του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ανανεώσιμα στη Γερμανία και την Ισπανία, ενός πλαισίου που δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την αλματώδη εξέλιξη των ΑΠΕ, που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στις δύο αυτές χώρες, αυτή είναι και η νέα κατεύθυνση του εθνικού συστήματος ανάπτυξης των ΑΠΕ στη Γαλλία, μετά την παταγώδη αποτυχία (όπως συνέβη και στη Μ.Βρετανία) του εναλλακτικού συστήματος διαμόρφωσης της τιμής της kWh από ΑΠΕ με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, πράσινα πιστοποιητικά, κλπ.

Με το σύστημα της εγγυημένης τροφοδοσίας εγκαταστάθηκαν, μέσα στο 2000 και μόνο, στη μεν Γερμανία 1668 μεγαβάτ (MW) αιολικών πάρκων, στην Ισπανία 872 MW, στη Δανία 555 MW, κ.λ.π. Αντίθετα, στη Μ. Βρετανία εγκαταστάθηκαν μόνο 17 MW αιολικών μέσα στο 1999 και μόνο 53 MW μέσα στο 2000. Αντίστοιχη με τη Μ. Βρετανία είναι και η κατάσταση στη Γαλλία, όπου το 2000 εγκαταστάθηκαν μόνο 56 MW αιολικών. Η αποτυχία αυτή οδήγησε τη Γαλλική κυβέρνηση, το Δεκέμβριο του 2000, στην κατάργηση του συστήματος δημοπρασιών (για την τιμή αγοράς της KWh από ΑΠΕ) και στην πλήρη υϊοθέτηση του συστήματος εγγυημένης τροφοδοσίας.

Είναι τελείως χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει και σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγιεινής και Προστασίας Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα Κράτη-Μέλη τα οποία εφάρμοσαν το σύστημα εγγυημένης τροφοδοσίας κατέχουν σήμερα, συνολικά, το 95% της εγκατεστημένης ισχύος από αιολική ενέργεια, ενώ οι χώρες εκείνες που εφάρμοσαν το σύστημα προκήρυξης διαγωνισμών, δηλαδή η Μ.Βρετανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, βρίσκονται πολύ πίσω, προφανώς για λόγους διαρθρωτικών ελλείψεων του μοντέλου αυτού, της μη εγγυημένης δηλαδή τιμής της κιλοβατώρας από ΑΠΕ (με εκπτώσεις, μειοδοσίες, κλπ.). Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τόσο στις Βρετανικές νήσους, όσο και στις βόρειες και νοτιοδυτικές ακτές της Γαλλίας, επικρατούν σημαντικά ευνοϊκότερες ανεμολογικές συνθήκες για αιολική εκμετάλλευση από ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμα, δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι, από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών παγκοσμίως, οι 9 ανήκουν σε χώρες που εφάρμοσαν το σύστημα εγγυημένης τροφοδοσίας.

Χαρακτηριστικό, τέλος, της επικρατούσας τάσης για τη στήριξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κυρίως ενός σταθερού πλαισίου τιμολόγησης και προσφοράς premium στην πράσινη ενέργεια, είναι και το γεγονός ότι και αυτή ακόμα η Δανία, η οποία είχε προγραμματίσει, για το 2002 και μετά, τη σταδιακή της μετάβαση από το απόλυτα επιτυχημένο στην πράξη σύστημα εγγυημένης τιμής της kWh από ΑΠΕ, σε ένα σύστημα ελεύθερης διαμόρφωσης της τιμής αυτής, ανέστειλε πριν λίγους μήνες την έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

Γίνεται λοιπόν φανερό από τα παραπάνω, ότι η στενότητα, η μεγάλη, όπως θα δούμε παρακάτω, ανεπάρκεια δημόσιων πόρων που διατίθενται σήμερα στην Ελλάδα για τη χρηματοδοτική υποστήριξη επενδύσεων ΑΠΕ, δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τεχνητά εμπόδια που πληθαίνουν στο δρόμο τους (βλέπε νέες και επαυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης), ούτε με σημαντικές περικοπές στα ποσοστά επιδότησης, απλώς και μόνο για να μοιραστούν περισσότερα κομματάκια της ίδιας μικρής πίτας, ούτε, πολύ χειρότερα, με μειοδοτικούς διαγωνισμούς (βλέπετε, έγιναν σοβαρά και τέτοιες σκέψεις).
Το υπαρκτό, όντως, πρόβλημα της ανεπάρκειας πόρων μπορεί να αντιμετωπιστεί, αποτελεσματικά πιστεύω, προς δύο κύριες κατευθύνσεις : α) τη διεύρυνση της δημόσιας χρηματοδοτικής βάσης υποστήριξης των επενδύσεων ΑΠΕ, με την αύξηση των διατιθέμενων ειδικά για ΑΠΕ κονδυλίων του Μέτρου 2.1 του ΕΠΑΝ / Γ' ΚΠΣ και την εντατικοποίηση της αξιοποίησης ανάλογων πόρων από τον Αναπτυξιακό Νόμο, β) τη σταδιακή ενεργοποίηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδοτικής υποστήριξης των επενδύσεων ΑΠΕ, όπως είναι οι φοροαπαλλαγές και η επιδότηση της τιμής της παραγόμενης από ΑΠΕ kWh.

Η τελευταία αυτή κατεύθυνση, δηλαδή της μετατόπισης του βάρους της επιδότησης, από επιδότηση κεφαλαιουχικού κόστους σε επιδότηση παραγωγής (πιθανά, μέσω μιας διαδικασίας επιστροφής φόρων), θα προωθούσε ταχύτερα την αξιοποίηση των ΑΠΕ στη χώρα μας, με την εισαγωγή βελτιωμένων τεχνολογιών και με την ανάπτυξη συγκροτημένων δραστηριοτήτων για καλύτερη συντήρηση, έτσι ώστε να αυξάνεται τελικά ο συνολικός χρόνος λειτουργίας των σταθμών ΑΠΕ και, συνεπώς, η παραγωγή τους.

Το πόσο ανεπαρκή είναι τα διατιθέμενα στο Μέτρο 2.1 του ΕΠΑΝ κονδύλια για την οικονομική υποστήριξη επενδύσεων ΑΠΕ προκύπτει αβίαστα και από τα αποτελέσματα της υποβολής προτάσεων επιχορήγησης στην πρόσφατη πρώτη προκήρυξη του Μέτρου 2.1, η οποία είχε συνολικό προϋπολογισμό έργων 175 δισ. δρχ. Σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός αφορούσε όχι μόνο έργα ΑΠΕ, αλλά και έργα συμπαραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας. Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην πρώτη αυτή προκήρυξη ανήλθε συνολικά σε 430 δισ. δρχ., δηλαδή υπερκάλυψε ήδη κατά πολύ το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού του Μέτρου 2.1 που είναι διαθέσιμος για ολόκληρη την 7ετία του Γ' ΚΠΣ (2000-2006), δηλ. τα 360 δισ. δρχ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από τη συμμετοχή στην πρώτη αυτή προκήρυξη του Μέτρου 2.1 αποκλείστηκαν στην πράξη όλα τα αιολικά πάρκα της νότιας Εύβοιας, των Κυκλάδων και της νότιας Λακωνίας, λόγω μη έκδοσης θετικών γνωμοδοτήσεων από τη ΡΑΕ για άδειες παραγωγής στις περιοχές αυτές. Να θυμήσουμε ότι, σύμφωνα με τον αρχικό, τουλάχιστον, σχεδιασμό της ΡΑΕ, θα δίνονταν άδειες παραγωγής σε 930 MW αιολικών πάρκων σε Λακωνία, Εύβοια και Κυκλάδες, συνολικού προϋπολογισμού περίπου άλλων 325 δισ. δρχ.

Με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των τεχνολογιών ΑΠΕ, σε σχέση με τις συμβατικές ενεργειακές τεχνολογίες, με τις υφιστάμενες σήμερα χρηματοοικονομικές συνθήκες ειδικά για επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα και, στην περίπτωση των αιολικών πάρκων, με τον ταχέως απομειούμενο αριθμό πραγματικά ευνοϊκών ανεμολογικά θέσεων (των "φιλέτων"), το μέσο ποσοστό επιδότησης επενδύσεων ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 40% (ποσοστό που έχει, άλλωστε, θεσπίσει και ο Αναπτυξιακός Νόμος). Ειδικά δε για τα αιολικά πάρκα, το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 35%, ή, σε απόλυτο μέγεθος, μικρότερο των 125 εκατ. δρχ. ανά εγκατεστημένο MW. Μεταβολή ( δηλ. μείωση) των ποσοστών επιδότησης μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη λύση μόνο εάν συνδυαστεί με ταυτόχρονη ισοδύναμη αύξηση της τιμής αγοράς της παραγόμενης από ΑΠΕ kWh, είτε με θέσπιση ισοδύναμης φορολογικής απαλλαγής, για επενδύσεις ΑΠΕ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα μιας τέτοιας, μονόπλευρης, μείωσης του μεγέθους της παρεχόμενης δημόσιας επιχορήγησης, θα είναι η δημιουργία θνησιγενών επενδύσεων, με μικρές πιθανότητες υλοποίησης και λειτουργίας, και, τελικά, με χαμηλές απορροφήσεις και σημαντικές απώλειες πόρων από το ΕΠΑΝ.
Και αν τα αποτελέσματα από τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχουν ορισμένοι στα γραφεία τους, σε αποστειρωμένες ασκήσεις επί χάρτου, δεν συμφωνούν με τα παραπάνω, αν ξαφνικά ανακάλυψαν υπερκέρδη και πακτωλούς χρημάτων στον αέρα, ας ησυχάσουν : δεν φταίνε τα μοντέλα τους, φταίνε οι υποθέσεις εργασίας με τις οποίες τα τροφοδοτούν, το γνωστό δηλαδή σύνδρομο του "gigo" (garbage in - garbage out). Υποθέσεις εργασίας που είναι φτιαγμένες για ένα φαντασιακό κόσμο, αγγελικά πλασμένο. Υποθέσεις που λένε π.χ. ότι ένα αιολικό πάρκο μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε 6-12 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασής του (με την απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση ότι "αγανακτισμένοι πολίτες" δεν θα εμποδίσουν την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών στο λιμάνι, ή δεν θα κάψουν τα εκσκαπτικά μηχανήματα στον τόπο εγκατάστασής τους, ή, ακόμα, ότι δεν θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο πρόθυμα θα παγώσει, πάραυτα και για χρόνια, κάθε διαδικασία υλοποίησης του έργου). Υποθέσεις εργασίας που λένε π.χ. ότι, σύμφωνα με τους νόμους, η συνολική διαδικασία αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ διαρκεί το πολύ 1-11/2 έτος, και το κόστος της διαδικασίας αυτής για τον επενδυτή είναι μικρό. Ή, ότι μόλις κατασκευαστεί ο σταθμός ΑΠΕ, η ΔΕΗ θα τον συνδέσει και θα του δώσει αμέσως ρεύμα για τη δοκιμαστική λειτουργία του. Ή, ακόμα περισσότερο, ότι όταν - επιτέλους - λειτουργήσει κανονικά ο σταθμός, ο Διαχειριστής του Συστήματος θα απορροφήσει το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής του, όπως έχει υποχρέωση από το νόμο (βλ. π.χ. την προωθούμενη περαιτέρω μείωση του ετήσιου εγγυημένου αριθμού ώρων απορρόφησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη). Κλπ., κλπ., κλπ.

Μια τελευταία τώρα, αλλά κρίσιμη, πιστεύω, επισήμανση : η συζήτηση για τη μορφή και το ύψος των δημόσιων επιχορηγήσεων σε επενδύσεις ΑΠΕ θα είναι θεωρητική, χωρίς ουσιαστική αξία ή αποτέλεσμα, αν το θέμα αυτό δεν συνδεθεί άρρηκτα με την ανάγκη εφαρμογής, έστω και πολύ καθυστερημένα, ενός αποτελεσματικού συστήματος υποστήριξης της υλοποίησης των επενδύσεων αυτών. Το 30 ή το 40 ή το 50% επιδότηση του μηδέν παραμένει πάντοτε μηδέν. Με άλλα λόγια, η Πολιτεία δεν μπορεί να θεωρεί ότι εξαντλεί το χρέος της προς τα ανανεώσιμα με τη χορήγηση των όποιων επιδοτήσεων σε σχετικά λίγες, επιλεγμένες προτάσεις έργων ΑΠΕ, αρκετές από τις οποίες τελικά δεν θα υλοποιηθούν, χαμένες μέσα στους γραφειοκρατικούς δαιδάλους των αδειοδοτήσεων, στην ασυνεννοησία και τις - εν πολλοίς - αλληλοσυγκρουόμενες επιδιώξεις και προτεραιότητες των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών, στο ογκούμενο κύμα τοπικών αντιδράσεων, το οποίο αφήνεται να συμπαρασύρει δικαίους και αδίκους, χωρίς καμμία, ουσιαστικά, συγκροτημένη ενημέρωση και σταθερή υποστήριξη των ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες από την Πολιτεία και τους προς τούτο ταγμένους φορείς της, τέλος δε, στην έλλειψη των απαραίτητων τεχνικών υποδομών, όπως δικτύων μεταφοράς της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας.
Την να την κάνει, τελικά, την επιδότηση του ΕΠΑΝ ή του Αναπτυξιακού Νόμου ο οποιοσδήποτε σοβαρός επενδυτής ΑΠΕ, όταν γνωρίζει ότι οι πιθανότητες μελλοντικής απένταξης του έργου του και απώλειας της επιδότησης αυτής είναι ιδιαίτερα αυξημένες, είτε γιατί η πρόοδος του έργου θα καθυστερήσει απελπιστικά από την απροθυμία, την αδιαφορία ή την εχθρική στάση των γνωμοδοτούντων φορέων, ή, ακόμα, θα διακοπεί βίαια από τοπικές αντιδράσεις και νομικές προσφυγές, είτε, τέλος, γιατί δεν θα υπάρχει, για χρόνια ακόμα, δίκτυο μεταφοράς για να διοχετεύσει την παραγόμενη από το έργο του ενέργεια; Το παράδειγμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας στο Β΄ΚΠΣ είναι χαρακτηριστικό: κοινοτικά (και εθνικά) κονδύλια ύψους πολλών δισ. δρχ. χάθηκαν οριστικά για τη χώρα μας, επειδή μία σειρά από έργα ΑΠΕ, που είχαν ήδη εξασφαλίσει τη σχετική επιδότηση του ΕΠΕ, δεν κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο τέρμα του αδειοδοτικού λαβυρίνθου και να υλοποιηθούν έγκαιρα. Πρόσφατα, οριστικοποιήθηκε η απένταξη έργων ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 30 περίπου δισ. δρχ., ποσό που αντιπροσωπεύει το 30% (!) περίπου του συνολικού προϋπολογισμού των έργων ΑΠΕ που είχαν ενταχθεί στο ΕΠΕ / Β' ΚΠΣ.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν το γάλα να χύνεται από την καρδάρα, ή, ακόμα χειρότερα, να μεταγγίζεται σε γειτονικές, πολύ πιο στέρεες και φιλόξενες, καρδάρες (βλέπε χώρες). Κι αν δεν βγούμε άμεσα από το λήθαργο, αν το μόνο που ονειρευόμαστε ως Πολιτεία είναι "το τέλος των επιδοτήσεων", τότε θα ξυπνήσουμε μία, όχι και τόσο μακρινή, μέρα για να διαπιστώσουμε ότι όλο το γάλα έχει οριστικά χυθεί. Και τότε θα μείνουμε να αναρωτιόμαστε, με αρκετή - είναι η αλήθεια - δόση αμηχανίας και πανικού, πως θα καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε, μέσα σε ελάχιστα πλέον χρόνια, τις 2500 νέων MW ανανεώσιμων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις, τις οποίες πρόσφατα αναλάβαμε ως χώρα, για 20,1 % συμβολή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μας μέχρι το 2010.


Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ Ιαν 22 2010, 20:53

Εδώ λέει πολλά.

Τον συνδυασμό ανεμογεννητριών και θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Καθώς επίσης και την επέκταση γραμμής μεταφοράς 150KV στη νότια
Λακωνία.
Εννοείται φυσικά η Νεάπολη, αφού η γραμμή των 150KV απο Άστρος
έχει φθάσει μέχρι Μολάους.


Αγκάθι οι Δικτυακές Υποδομές για τις ΑΠΕ
Ειδήσεις - Ειδήσεις από την Ελλάδα

Wednesday, 06 January 2010 12:59
Μπορεί να άνοιξε ο δρόμος, με το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, για την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών προκειμένου να γίνουν ελκυστικές οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν, ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα είναι η έλλειψη των αναγκαίων δικτυακών υποδομών που θα επιτρέψουν να αξιοποιηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Ο ΔΕΣΜΗΕ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι για την εξυπηρέτηση πολύ μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ περιοριστικός παράγοντας δεν θα είναι το Σύστημα Μεταφοράς, αλλά η λειτουργία του συνδυασμένου Συστήματος Παραγωγής - Μεταφοράς, με θερμικούς σταθμούς και ΑΠΕ.

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/28/ΕΚ για τη συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό 20% το 2020, η ΡΑΕ εκτιμά ότι χρειάζονται: επέκταση των δικτύων και διασύνδεση νησιών για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού τους, μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και εισαγωγή Συστήματος Διαχείρισης αιολικών, περαιτέρω κίνητρα για την αξιοποίηση περιοχών με χαμηλότερο αιολικό δυναμικό, βεβαίως η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε συνδυασμό με ανακλήσεις αδειών και, τέλος, η ενημέρωση και η παροχή κινήτρων προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή υπολογίζεται περίπου στο 10%, εκ των οποίων μόλις τα 3,7% προέρχονται από αιολικά.

Με βάση στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, τον Οκτώβριο του 2009 λειτουργούσαν 73 αιολικά πάρκα, ισχύος 909 MW, κυρίως στην Εύβοια (212 MW), στη Θράκη (197 MW) και στην Πελοπόννησο (282 MW). Με προσφορά σύνδεσης στο διασυνδεδεμένο Σύστημα υπολογίζονται αιολικά πάρκα ισχύος 2.949 MW, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς σε Εύβοια και Θράκη και σε νησιά επιπλέον περίπου 640 MW.

Το σύνολο των αιολικών πάρκων με δέσμευση πρόσβασης εκτιμάται σε 4.400 MW. Με βάση την ισχύουσα αδειοδοτική διαδικασία, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς που προστίθεται ανά έτος περιορίζεται μόλις στα 120 MW, όταν χρειάζεται να «τρέξει» με 1.000 MW ετησίως, προκειμένου να φτάσουμε τον στόχο του 20%.

Για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών η ΡΑΕ προτείνει τα εξής:

1. Βαθιά ενίσχυση και επέκταση του Συστήματος, με έργα όπως κατασκευή δικτύου 150 KV στη νότια Εύβοια και στη νότια Λακωνία, ενίσχυση του ΚΥΤ Αλιβερίου, ενίσχυση δικτύου 150 KV στη Μακεδονία κ.λπ.

2. Προτεραιότητα στις διασυνδέσεις των νησιών, στόχος που απαιτεί πρώτα ειδικές μελέτες για τον τρόπο υλοποίησης και το κόστος των αρμόδιων φορέων (ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ.) και ένταξη έργων στη ΜΑΣΜ.

3. Ευελιξία του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, καθώς σήμερα θεωρείται ότι δεν διευκολύνει τη μεγάλη διείσδυση της αιολικής παραγωγής. Αντίθετα οδηγεί σε σημαντική απόρριψή της. Για τον σκοπό αυτόν απαιτούνται ευέλικτες μονάδες, με δυνατότητα παροχής εφεδρειών και συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας. Η ΡΑΕ έχει αναθέσει ήδη στο ΕΜΠ δύο προκαταρκτικές μελέτες. Η μία έχει να κάνει με τις επιπτώσεις στη λειτουργία του Συστήματος από τη διείσδυση αιολικών 5 έως 20 GW μέχρι το 2025 και η δεύτερη με τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής έργων αποταμίευσης ενέργειας, μέσω άντλησης σε περιοχές του ελληνικού διασυνδεδεμένου Συστήματος.

4. Διαχείριση της αιολικής παραγωγής, που σημαίνει υιοθέτηση περικοπών όπου κρίνεται αναγκαίο, δημιουργία κεντρικού και περιφερειακών κέντρων παρακολούθησης και διαχείρισης της αιολικής παραγωγής και βεβαίως εκπόνηση σχετικής μελέτης, με τη συμμετοχή των αρμόδιων διαχειριστών και της ΡΑΕ.

Ήδη, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει προγραμματίσει έργα μεταφοράς για την ένταξη των ΑΠΕ, ήτοι υποσταθμούς ανύψωσης 150 KV, γραμμές μεταφοράς 150 KV, καθώς και αντιστάθμιση αέργου ισχύος. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 250 - 300 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η ανάπτυξη ΑΠΕ δεν θεωρείται απεριόριστη σε όλες τις περιοχές. Για παράδειγμα, η Πελοπόννησος μπορεί να δεχτεί αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.100 MW με το υφιστάμενο σύστημα, ενώ η επέκταση του συστήματος 400 KV προς Πελοπόννησο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη από το 2012 και μετά. Αν ολοκληρωθούν μια σειρά έργα αναβάθμισης του Συστήματος Μεταφοράς στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ότι μπορεί να «σηκώσει» 2.100 - 2.200 MW.

Κορεσμένη, εξάλλου, θεωρείται η περιοχή της Βορείου Ελλάδος, με το ΚΥΤ Νέας Σάντας να είναι έτοιμο ως το 2011. Στην περιοχή αυτή η τελική δυνατότητα σε αιολικά πάρκα είναι 1.150 MW.

Επίσης, κορεσμένη είναι και η περιοχή της Εύβοιας, όπου προγραμματίζονται μια σειρά έργα.

Στις Κυκλάδες τα έργα διασύνδεσης που θα γίνουν, τα οποία εκτιμάται ότι προχωρούν με καλό ρυθμό, θα επιτρέψουν τη σύνδεση 150 - 200 MW από αιολικά πάρκα. Στα νησιά του Ιονίου λειτουργούν 70 MW από αιολικά πάρκα και άλλα 72 MW είναι με προσφορές σύνδεσης. Κι αυτή η περιοχή θεωρείται κορεσμένη, ενώ τα έργα που προγραμματίζονται θα επιτρέψουν τη δυνατότητα τελικής σύνδεσης 180 - 200 MW.

Στο Κιλκίς, τέλος, η περιοχή πλησιάζει σε κορεσμό και τα αντίστοιχα έργα θα δώσουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το Σύστημα 250 - 300 MW από αιολικά έργα.

(από www.euro2day.gr, 05/01/2010)
της Αθηνάς ΚαλαϊτζόγλουAdmin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Άδεις για αιολικά στη Λακωνία.

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ Ιαν 22 2010, 22:23

Απο την ιστοσελίδα της ΡΑΕ μαζέψαμε τις άδειες που έχουν
εγκριθεί για τη Λακωνία και για κάθε Δήμο χωριστά.
Αξιοσημείωτο η Μάνη, ποιυ αν και την άφησαν εκτός ΠΑΠ
στο Χωροταξικό Σχεδιασμό, εντούτοις έχουν εγκριθεί τα
περισσότερα MW.

Δήμος Βοιών...............Δικλάδι.........................3-12-02...... 1,8 MW

Δήμος Μονεμβασιάς......Αλώνι Ελληνικού...........14-4-06....... 4,8 MW

Δήμος Μολάων............Μάλι Μάδι....................13-10-06...... 7,65 MW
Δήμος Μολάων............Κατάρτι Τούρλες.............4-7-08.......17,00 MW
Δήμος Μολάων............Μουτζούρι Κουπιά..........15-5-09.........5,10 MW
Δήμος Μολάων............Τούρλα Κορδελίζα..........15-5-09.........9,35 MW
.................................................................ΣΥΝΟΛΟ........39,10 MW

Δήμος Ζάρακα.............Κοντοράχη Λαμπόκαμπος...7-1-09........11,70 MW
Δήμος Ζάρακα.............Σπαρτίλα Κάρκανο............7-1-09.........7,20 MW
Δήμος Ζάρακα.............Γκρόπες Ράχη Γκιώνη........2-4-09........20,40 MW
Δήμος Ζάρακα.............Ράχη Λούτσα Ράχη Γκιώνη.15-5-09.......10,20 MW
....................................................................ΣΥΝΟΛΟ......49,50 MW


Δήμος Οιτύλου.............Πελαγία..........................7-6-07........34 MW
Δήμος Οιτύλου Γυθείου..Μεγάλο Κοτρώνι...............2-4-09........20 MW
Δήμος Οιτύλου Ανατ. Μάνη...Προφήτης Ηλίας........25-6-07........34 MW
Δήμος Οιτύλου Ανατ. Μάνης..Σαγγιάς.................. 22-5-08........32 MW
Δήμος Ανατ. Μάνης.........Πορί Στούρα...................2-4-09.........16 MW
......................................................................ΣΥΝΟΛΟ......136 MW.........................................................ΣΥΝΟΛΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ...231,2 MW

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από maggies Την / Το Παρ Μάης 14 2010, 03:50

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ

Ασύλληπτη υπεξαίρεση από κοινοτάρχη!
Δημοσιεύθηκε 08 5 2010.

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Μοιάζει απίστευτο αλλά αποτελεί ενδεικτικό της αποσύνθεσης που επικρατεί σε πολλούς τομείς του Δημόσιου Τομέα.

Μέσα σε έξι χρόνια ο κοινοτάρχης της κοινότητας Καφηρέως στη Νότια Εύβοια «εισέπραξε» από Δημόσια Υπηρεσία με δίγραμμες επιταγές (στο όνομά του) 1.308.603 ευρώ από τράπεζες, χρήματα που αποτελούσαν έσοδα προς την κοινότητά του από το ειδικό τέλος 3% υπέρ Οργανισμών Τοπικής αυτοδιοίκησης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον Καφηρέα λοιπόν ο ούριος άνεμος δεν παρήγαγε μόνον ηλεκτρική ενέργεια αλλά «βοήθησε» στο να γίνει εκατομμυριούχος ο κοινοτάρχης εκμεταλλευόμενος τη σαθρή δημόσια διοίκηση. Τον Ιανουάριο του 2010 δίνεται εντολή από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών του υπουργείου Εσωτερικών Αριστείδη Μπουρδάρα να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση στην κοινότητα Καφηρέως της Ν. Εύβοιας καθώς και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αντικείμενο τη διερεύνηση της διαδικασίας είσπραξης και διαχείρισης των εσόδων της κοινότητας που προέρχονται από το ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Τα αποτελέσματα του πορίσματος των ελεγκτών είναι ασύλληπτα.

Μέσω Καρύστου η αρπαχτή

Ο κοινοτάρχης εισέπραξε και ενθυλάκωσε 1.308.603 ευρώ έσοδα από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος -μέσω υπαλλήλου του- του απέδιδε στα χέρια τα οφειλόμενα χρήματα για την κοινότητα, χωρίς ο τελευταίος ποτέ να τα αποδώσει ή να τα χρησιμοποιήσει -όπως προβλέπει ο νόμος- σε έργα της περιοχής.

Πριν ξεκινήσουν την ένορκη διοικητική εξέταση ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών είχαν ζητήσει από την κοινότητα με έγγραφά τους απολογιστικά στοιχεία, όπως είχε υποχρέωση για την είσπραξη και αξιοποίηση των εσόδων του 3% που είχε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που λειτουργούν στην περιοχή της.

Μέχρι και τη σύνταξη της έκθεσης των ελεγκτών ο κοινοτάρχης αρνήθηκε να απαντήσει.

Πώς όμως ένας απλός κοινοτάρχης κατάφερε να εισπράττει έσοδα που προορίζονταν για την κοινότητα, χωρίς κανείς να το έχει πάρει επί χρόνια χαμπάρι;

Στην κοινότητα Καφηρέα της Εύβοιας δεν λειτουργεί ταμειακή υπηρεσία και οι όποιες οικονομικές συναλλαγές γίνονται μέσω της ΔΟΥ Καρύστου. Τα πράγματα ξεκίνησαν πάντως σύμφωνα με το νόμο.

Από τον Ιούλιο του 2001 έως το Νοέμβριο του 2003 το ειδικό τέλος 3% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θεσμοθετήθηκε το 1999 υπέρ των ΟΤΑ χορηγήθηκε στη ΔΟΥ Καρύστου. Το ειδικό τέλος 3% αντιστοιχεί στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας μιας μονάδας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

Η μονάδα που παράγει αιολική ενέργεια σε μια περιοχή θα πρέπει να αποδίδει τα έσοδα από το τέλος 3% στην κοινότητα ή το δήμο της περιοχής στα όρια της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της.

Από το 2001 έως το 2003 ο ΔΕΣΜΗΕ (Δημόσια Επιχείρηση) και η ΔΕΗ Αλιβερίου είχαν καταβάλει στη ΔΟΥ Καρύστου υπέρ της κοινότητας του Καφηρέα περίπου 115.000 ευρώ.

Ξεφτίλισε το σύστημα

Τα πράγματα όμως αλλάζουν από το 2003.

Η απόδοση του ειδικού τέλους 3% στην κοινότητα για κάθε χρόνο έως το 2009 γίνεται με δίγραμμες επιταγές τραπεζών από την Υπηρεσία Λογιστηρίου του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. υπέρ της κοινότητας Καφηρέα απευθείας στα χέρια του κοινοτάρχη ή με κούριερ στην κοινότητα όπου τις παραλάμβανε και στη συνέχεια εισέπραττε ο ίδιος από τις τράπεζες.

Πώς; Με μια δήθεν έγκριση και εξουσιοδότηση που πήρε από το κοινοτικό συμβούλιο, για την οποία δεν υπάρχει συνεδρίαση κοινοτικού συμβουλίου.

Ανεξαρτήτως αυτού -η παθογένεια της δημόσιας διοίκησης- ο ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και συγκεκριμένα ο διευθυντής οικονομικού -όπως αναφέρουν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές- έδρασε πέραν της νομιμότητας.

Σύμφωνα με το νόμο, όταν δεν λειτουργεί ταμειακή υπηρεσία σε μια κοινότητα ή δήμο, τα ποσά που τους αναλογούν από το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών θα πρέπει να κατατίθενται υποχρεωτικά στην τοπική ΔΟΥ υπέρ της δικαιούχου κοινότητας ή δήμου.

Από αμέλεια ή αβλεψία (ή και σκοπιμότηταWink τους χρηματικούς πόρους που προορίζονταν για την κοινότητα καρπωνόταν ο κοινοτάρχης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό (όπως προέκυψε από καταθέσεις υπαλλήλων- γραμματέων της κοινότητας) ότι αυτοί δεν γνώριζαν καν ότι κάθε χρόνο η κοινότητα δικαιούται χρήματα για τις μονάδες με ανανεώσιμες πηγές που είχαν στηθεί στα όρια της κοινότητας, πόσο μάλλον ότι τα χρήματα υπέρ της κοινότητας κατέληγαν στην τσέπη του κοινοτάρχη.

Πώς πιστοποιείται το τελευταίο;

Κατ’ αρχάς από το διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει προκύψει ότι αποδόθηκαν στον κοινοτάρχη 59 επιταγές ύψους 1.308.603 ευρώ, τις οποίες ο ίδιος εισέπραξε από τράπεζες αλλά τα χρήματα ποτέ δεν εμφανίστηκαν στα επίσημα έσοδα της κοινότητας, ούτε ποτέ ενημερώθηκε το κοινοτικό συμβούλιο.

Στην υγειά των κορόιδων

Ο υπάλληλος-γραμματέας της κοινότητας κατέθεσε στους ελεγκτές ότι ουδέποτε ο κοινοτάρχης εξουσιοδοτήθηκε από το κοινοτικό συμβούλιο να εισπράττει επιταγές και να διεκπεραιώνει συναλλαγές της κοινότητας με τράπεζες κ.λπ., ενώ δύο μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν θυμούνται σε κάποια από τις συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου που συμμετείχαν να λήφθηκε απόφαση εξουσιοδότησης σε κάποιο πρόσωπο για την είσπραξη χρημάτων από το συγκεκριμένο ειδικό τέλος. Πού κατέληξαν τα χρήματα;

Κάποιες επιταγές (103.723 ευρώ) όταν εξοφλήθηκαν πίστωσαν λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε έναν από τους δύο συνδικαιούχους του κοινοτάρχη Καφηρέως Ευβοίας.

Εκείνο επίσης που προκύπτει είναι ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα (1.308.603 ευρώ) για την υλοποίηση ή πληρωμή έργων της κοινότητας.

Αυτό που προέκυψε επίσης είναι ότι δεν έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εσόδων – εξόδων ΟΤΑ της ΔΟΥ Καρύστου, ενώ υπάλληλος της κοινότητας που είχε την ευθύνη για τη σύνταξη χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής για τις διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις του Καφηρέα κατέθεσε ότι δεν έχουν γίνει έργα στην κοινότητα που να έχουν χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο ειδικό τέλος του 3%.

Έπειτα από όλα αυτά οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στο πόρισμά τους ζητούν από την οικονομική επιθεώρηση να καταλογιστεί το ποσό του 1.308.603 ευρώ στον κοινοτάρχη, να αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες στον πρόεδρο της κοινότητας «διότι εισέπραξε και παρανόμως δεν απέδωσε στην οικεία ΔΟΥ (Καρύστου), η οποία ασκούσε την ταμειακή υπηρεσία της εν λόγω κοινότητας, συνολικό ποσό 1.308.603 ευρώ που αφορούσε στην απόδοση του ειδικού τέλους από Ανανεώσιμες Πηγές».

Και ο επίλογος.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα εφετών για τις δικές του ενέργειες.

Συμπέρασμα.

Όταν ένας απλός κοινοτάρχης μπορεί τόσο εύκολα να εξαπατήσει μια ολόκληρη Δημόσια Υπηρεσία, τότε τι μπορεί να κάνει κάποιος γραφειοκράτης με «λευκό κολάρο»; Ένας γνώστης της αγοράς, με σπουδές κ.λπ.; Βρίσκει τις πόρτες παραβιασμένες και εισχωρεί.

Και έτσι διαφθορά και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος στήνουν το δικό τους χορό, προς δόξα των κορόιδων.

maggies

Αριθμός μηνυμάτων : 171
Ημερομηνία εγγραφής : 05/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από maggies Την / Το Τετ Μάης 19 2010, 15:27

Κυβέρνηση Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου Κυβέρνηση Βιογραφικά των μελών της Κυβέρνησης Γενικοί - Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων Κυβερνητικά στελέχη
Σύμβουλοι του πρωθυπουργού Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ. - Γ.Διευθυντής ΟΔ.ΔΗ.Χ Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Περιφερειάρχες Όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις Ελληνική κρίση Μηχανισμός στήριξης Έρχονται νέα μέτρα Ελληνικό χρέος και λύσεις Αναλύσεις για την κρίση Στοιχεία ΑΕΠ (Ε.Ε. - παγκόσμια) Γνωρίστε το ΔΝΤ Γνωρίστε την Ε.Κ.Τ. Η Ε.Ε. για την κρίση Στοιχεία CIA Στοιχεία ΕΛΙΑΜΕΠ Βουλή Βουλευτές
ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΚΕ ΛΑΟΣ ΣΥΡΙΖΑ Προεδρείο του Κοινοβουλίου Κοινοβουλευτικές ομάδες Διάρθρωση - Επιτροπές της Βουλής
Γενικός Γραμματέας - Επιτροπές της Βουλής Διαρκείς Επιτροπές: Προεδρεία & Μέλη Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις Οργάνωση και λειτουργία Σύνταγμα Βιβλιοθήκη της Βουλής Κόμματα ΠΑΣΟΚ
Γιώργος Παπανδρέου - Βιογραφικό Οργανωτική Διάρθρωση Γραμματείς - Διευθυντές Μέλη πολιτικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Μέλη εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Γραμματείς Τομέων του ΠΑΣΟΚ ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου Νέα Δημοκρατία
Αντώνης Σαμαράς - Βιογραφικό Βιογραφικά στελεχών Οργανωτική Διάρθρωση Γραμματείς -Διευθυντές, Κοινοβουλ. Εκπρόσωποι Μέλη πολιτικού συμβουλίου ΝΔ Μέλη Κεντρικής Επιτροπής ΝΔ Γραμματείες - Μέλη KKE
Αλέκα Παπαρήγα - Βιογραφικό ΛΑΟΣ
Γιώργος Καρατζαφέρης - Βιογραφικό Οργανωτική Διάρθρωση Πρόεδρος-Αναπληρωτές Εκτελεστική Γραμματεία Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού Μέλη Κεντρικής Επιτροπής ΛΑΟΣ Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ
Αλέξης Τσίπρας - Βιογραφικό Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ Οικολόγοι-Πράσινοι
Οργανωτική Διάρθρωση Εκτελεστική Γραμματεία Πανελλαδικό Συμβούλιο Οικολόγων-Πράσινων Αυτοδιοίκηση Περιφέρειες της Ελλάδας Νομαρχίες - Νομάρχες Δήμοι - Δήμαρχοι Πρόγραμμα "Καλλικράτης" Πρόγραμμα "Ι.Καποδίστριας" Οι νέοι δήμοι - χάρτες Διοικητική διαίρεση Διαδραστικός χάρτης Κώδικας Δήμων - Κοινοτήτων Νομοθεσία για τους ΟΤΑ Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές
Πως έγιναν οι εκλογές το 2006 Εγκύκλιος για τις Νομαρχιακές εκλογές Εγκύκλιος για τις Δημοτικές εκλογές Αρχείο αποτελεσμάτων
Αποτελέσματα 2006 Αποτελέσματα 2002 Αποτελέσματα 1998 Δημοσκοπήσεις Έρευνα της ALCO για το "Πρώτο Θέμα" (16 Μαΐου 2010) Έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΙ (16 Μαΐου 2010) Έρευνα της «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής» (16 Μαΐου 2010) δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση Τι είναι η Ε.Ε. H E.E. με μια ματιά Κράτη - μέλη Οργανα της Ε.Ε. Πρόσωπα της Ε.Ε. Σύνταγμα της Ε.Ε. Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση Χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις της ΕΕ Διαγωνισμοί και συμβάσεις της ΕΕ Υποτροφίες και σπουδές στην Ε. Ε. Εργασία στην Ε.Ε. Τα δικαιώματά μας στην Ε.Ε. - νομοθεσία Ευρωλεξικό Europa, η δικτυακή πύλη της Ε.Ε. Η Ε.Ε. στην Ελλάδα Ευρωκοινοβούλιο Οργάνωση - Αρμοδιότητες Οι πολιτικές ομάδες Οι Έλληνες ευρωβουλευτές Έλληνες ευρωβουλευτές σε Επιτροπές της Ε.Ε. Έλληνες ευρωβουλευτές 1981-2009 Συγκριτικά αποτελέσματα Ευρωεκλογών 1999-2009 Ευρωεκλογές 2009
Όσα πρέπει να γνωρίζετε 27 κράτη μια εκλογική διαδιακασία Η σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου για τις Ευρωεκλογές Ενδιαφέρουν τον πολίτη Ενδιαφέρουν τους Ελληνες του εξωτερικού Ενδιαφέρουν τους υποψηφίους Εκλογικό σύστημα Ανοιχτή επιστολή στους Ευρωπαίους πολίτες Απόφαση ανακήρυξης (Αρείου Πάγου) 66/2009 Προεδρικό διάταγμα Αποφάσεις Εγκύκλιοι Αρχείο αποτελεσμάτων
Ευρωεκλογές 1994 Ευρωεκλογές 1999 Ευρωεκλογές 2004 Ευρωεκλογές 2009 Ευρωεκλογές 2009 στην Ε.Ε. Εθνικές Εκλογές Εκλογικός νόμος
Ο ισχύων εκλογικός νόμος Ο εκλογικός νόμος 1907/1990 Εκλογές 2009 - Αναλυτικά αποτελέσματα Οι Σταυροί προτίμησης των Υποψηφίων 2009 Εκλογικές αναμετρήσεις
Εκλογές 2007 Εκλογές 2004 Ολα τα αποτελέσματα Συγκριτικά αποτελέσματα Εκλογών 2000-2007 Ψηφοδέλτια Εθνικές εκλογές 2009 Ευρωεκλογές 2009
Οδηγός εκλογών Εθνικές εκλογές 2009 Πολιτικά κόμματα Πληροφορίες για υποψηφίους Πληροφορίες για συνδυασμούς Εκλογικά τμήματα Εκλογικοί κατάλογοι - νέοι εκλογείς Εκλογικοί κατάλογοι
Εκλογικοί κατάλογοι Ελλήνων πολιτών Εκλογικοί κατάλογοι πολιτών της Ε.Ε. Ετεροδημότες Κωδικοί δήμων Ανασύνταξη εκλογικών καταλόγων Αποφάσεις - εγκύκλιοι Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις Ο καιρός
Ειδήσεις - Νέα
Το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ψηφίστηκε επί της αρχής
19/05/2010 - 11:56 - 0 Σχόλια

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (δείτε το νομοσχέδιο). Η αντιπολίτευση πάντως ζήτησε να μην υπάρξει μετακύληση του κόστους για τις ΑΠΕ στον καταναλωτή. «Το νομοσχέδιο είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στις προκλήσεις των καιρών απαντάμε με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και πρόσθεσε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα αναλύει ανά έτος πως θα προχωρήσει η Ελλάδα μέχρι το 2020, ώστε το 20% της ενέργειας να καλύπτεται από τις ΑΠΕ.

Η ΝΔ, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και ζήτησε βελτιώσεις, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση τόσο στο θέμα των φωτοβολταϊκών όσο και στην απλούστευση των διαδικασιών. Επί της αρχής πάντως, ψήφισε το νομοσχέδιο.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισαν, χαρακτηρίζοντάς το αποσπασματικό, υποκριτικό και έωλο, ενώ τόνισαν ότι θα επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδήματα και θα ωφελήσει τους μεγάλους επενδυτές των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

Ο ΛΑΟΣ, υπερψήφισε επί της αρχής αλλά εξέφρασε αντιρρήσεις για «πολλές ασάφειες που θα δώσουν έδαφος σε επιτήδειους» .

maggies

Αριθμός μηνυμάτων : 171
Ημερομηνία εγγραφής : 05/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Nostos Την / Το Τετ Μάης 19 2010, 17:07

Να υποθέσουμε πως έλαβαν σοβαρά υπόψη τους
όλες τις ενστάσεις που είχαν κατατεθεί στη διαβούλευση.
Nostos
Nostos

Αριθμός μηνυμάτων : 565
Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από maggies Την / Το Τετ Μάης 19 2010, 18:08

Αυτο που ξερω ειναι οτι στην διαμαρτυρια ηταν 60-70 ατομα εκ των οποιων 15-20 απο Αθηνα.

maggies

Αριθμός μηνυμάτων : 171
Ημερομηνία εγγραφής : 05/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από maggies Την / Το Πεμ Μάης 20 2010, 04:14

Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline


Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την προώθηση και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας...Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Επανέλαβε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου η χώρα μας θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την επιδίωξη των στόχων της 20-20-20 (σ.σ. 20% μείωση των αερίων θερμοκηπίου, 20% αύξηση ενεργειακής αποδοτικότητας και επιπλέον αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20%) για να γνωρίζουν, όπως είπε, και η πολιτεία και οι επενδυτές τι χρειαζόμαστε ανά έτος για ΑΠΕ.
Η κυρία Μπιρμπίλη αναγνώρισε ότι παραμένουν κάποια προβλήματα, πρόσθεσε όμως ότι ένα νομοσχέδιο δεν είναι δυνατό να λύσει όλα τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν, αλλά σημασία έχει ότι όλοι συμφωνούν στο στόχο.
Ακόμα, απέρριψε τις αιτιάσεις βουλευτών για ενίσχυση των μεγαλοαγροτών, τονίζοντας ότι επιταχύνονται οι μικρής κλίμακας ΑΠΕ, δίνοντας ώθηση στους μικρούς και μεσαίους επενδυτές, στους οποίος μάλιστα δίνεται προβάδισμα.
Aπαντώντας στις επικρίσεις για τη διάταξη που αφορά τα θαλάσσια πάρκα, έκανε λόγο για «πολύ μελάνι που έχει χυθεί» και πρόσθεσε ότι η κατασκευή τους θα επιτρέψει την διασύνδεση της ηλεκτροδότησης των νησιών. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν μπορεί η διασύνδεση τους να γίνει άναρχα, ούτε είναι δυνατό να μην λάβουμε υπόψη μας τις κοινοτικές οδηγίες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την σωστή ανάπτυξη τους.
Η ΝΔ μίλησε για θετικό βήμα, ενώ ο εισηγητής της κ. Κώστας Μουσουρούλης έδωσε έμφαση στο κόστος των ΑΠΕ και στην τιμολόγησή τους, τονίζοντας ότι πρέπει οι τιμές να ανταποκρίνονται και στο κόστος κατασκευής και στην οικονομία.


στις 22:30
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ.

maggies

Αριθμός μηνυμάτων : 171
Ημερομηνία εγγραφής : 05/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Γιάννης Ψαρράκης Την / Το Τετ Μάης 26 2010, 21:17

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο τρωκτικό.

http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_8980.html

Γιάννης Ψαρράκης

Αριθμός μηνυμάτων : 656
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Κρήτη - Κύθηρα - Βάτικα.

Δημοσίευση από Γιάννης Ψαρράκης Την / Το Τετ Σεπ 08 2010, 18:59

Το αναδημοσιεύουμε απο το windwatch.gr

Είναι ενδιαφέρον για την περιοχή μας και τους σχεδιασμούς που γίνονται.

Ο Ομιλος Κοπελούζου κατεθεσε στη ΡΑΕ αιτήσεις για 39 Αιολικούς Σταθμούς για εγκατάσταση 300 α/γ στην Κρήτη και την παραγωγή 1002MW. Οι Αιολικοί Σταθμοί θα καταλάβουν 36 κορυφογραμμές της Κρήτης. Η παραγόμενη ενέργεια θα στέλνεται στο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου από τη Κίσσαμο στα Κύθηρα και στη συνέχεια την Πελοπόννησο. Το προτεινόμενο σχέδιο πήρε την έγκριση της ΤΕΔΚ Χανίων (29-7-2010), αλλά ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων του Αποπηγαδιού που αγωνίζονται για την αποτροπή εγκατάστασης 100 α/γ στην περιοχής τους.

Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι στρέφονται εναντίον της απόφασης της ΤΕΔΚ όσο και του επιχειρηματικού ομίλου:

Για άλλη μια φορά οι δήμαρχοι και τα μέλη της ΤΕΚΔ, αποφασίζουν για “εμάς χωρίς εμάς” , αν και γνωρίζουν πολύ καλά , την αντίθεση των κατοίκων της Σπίνας, των Φλωρίων, των Παλαιών Ρουμάτων, του Σέμπρωνα, και των χωριών του Ανατολικού Σελίνου, η οποία μάλιστα έχει κατατεθεί εγγράφως στην ΡΑΕ (23/12/2009 με αρ. πρ. Ι-103483) με ένσταση που υπογράφουν 63 ιδιοκτήτες γης στο Αποπηγάδι (δημοσίευση στον τοπικό τύπο 14-01-2010).

Διαψεύδοντας πλήρως τις προηγούμενες, όπως αποδεικνύεται επίπλαστες και υποκριτικές δηλώσεις τους (τoπ.τύπ. 21-12-2009), όπου έκρουαν τον κώδωνα για επικείμενη “κατοχή” των βουνοκορφών της Κρήτης, ενώ επιτροπή είχε καταθέσει ένσταση από την μεριά της ΤΕΚΔ στη ΡΑΕ!
Επιχειρώντας, αν και στην λήξη της θητείας τους, να νομιμοποιήσουν, ένα γιγαντιαίο έργο που θα καταστρέψει 36 βουνοκορφές της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένου του Αποπηγαδιού.
Θεωρούμε απαράδεκτη, από την ηγεσία της ΤΕΚΔ και τους δημάρχους, την συγκατάθεση τους είτε με την παρουσία τους είτε με την απουσία τους, σε κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς και “μαγειρέματα” πράσινης επιχειρηματικότητας, που μας αφορούν και βλάπτουν άμεσα, ενώ είχαν δεσμευτεί δημόσια ότι καμιά απόφαση δεν θα παρθεί χωρίς, πρότερη ενημέρωση και συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών με δημοτικά συμβούλια και αποφάσεις γενικών συνελεύσεων.
Θεωρούμε απαράδεκτη από τη μεριά της ΡΑΕ, την αγνόησή των κατοίκων που έχουν καταθέσει ενστάσεις, και την επιλογή της “μονόπλευρης” ενημέρωσης, για ευνόητους λόγους, μόνο των δημάρχων(βλ. δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο 17-7-2010).
Όσο για τους εκπροσώπους - στελέχη του ομίλου Κοπελούζου, που από ότι διαβάζουμε, ήρθαν στα Χανιά και την Κρήτη, φέρνοντας μαζί τους, τον μπαμπούλα και τους εκβιασμούς του Μνημονίου και του ΔΝΤ, ας μάθουν ότι κάνουν λογαριασμούς χωρίς τους νοικοκύρηδες και τους οικοδεσπότες.
Καλά θα κάνουν να εξαιρέσουν από τα αδηφάγα σχέδια τους τουλάχιστον το Αποπηγάδι. Πολλοί είναι αυτοί που το επιβουλεύονται, αλλά κανένας δεν πρόκειται να το κατακτήσει, όσο εμείς είμαστε ζωντανοί.
Κύριοι δήμαρχοι μας οφείλετε κάποιες εξηγήσεις. Οι “μάσκες” έπεσαν ολοκληρωτικά.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Γιάννης Ψαρράκης

Αριθμός μηνυμάτων : 656
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Nostos Την / Το Πεμ Σεπ 09 2010, 07:06

Αυτή, δηλαδή η στάση των Δημάρχων, κάτι μου θυμίζει,
κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει.

Έτσι και εμάς ο Δήμαρχος δεν έλεγε πως δεν θα επιτρέψει
την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά στο τέλος είπε
ναί σε όλα.

Μεταξύ μας βέβαια αλλά πιστεύω πως πάντα ήταν ναί σε όλα.
Απλά είναι μέχρι να μας παγιδεύσουν, και πάρουν την ψήφο μας.
Nostos
Nostos

Αριθμός μηνυμάτων : 565
Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Σαβ Οκτ 02 2010, 19:11

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΤΟ FAST TRACK ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
του Στέφανου Κοτζαμάνη*

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι διοικήσεις των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων την κυβερνητική πρόθεση να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο θα... περνάει στα γρήγορα τα μεγάλου μεγέθους επενδυτικά σχέδια (το αποκαλούμενο και Fast Track).

Και αυτό, γιατί από έναν τέτοιο νόμο όχι μόνο θα μπορούσε να προέλθει νέο κατασκευαστικό έργο σε μια "διψασμένη" για νέες δουλειές αγορά, αλλά επιπλέον θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προώθηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων που έχουν ήδη ανατεθεί.

Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, η πλειονότητα των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών έργων (Ε-65 προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ, Ιονία Οδός 1,5 δισ. ευρώ, Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα 1,1 δισ., Μαλιακός - Κλειδί 1,2 δισ., Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα 9,2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα.
Ο σκοπός αυτού του νόμου είναι να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα και ειδικότερα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που σχετίζονται με τις απαλλοτριώσεις. Δηλαδή, οι απαλλοτριώσεις γης θα προχωρούν στο μέλλον χωρίς προηγουμένως να αναμένεται η δικαστική απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης. Οι νομικές διαδικασίες θα τρέχουν παράλληλα με την υλοποίηση της επένδυσης.

"Θεωρούμε τον επερχόμενο νόμο καλό νέο για τους μεγάλους κατασκευαστές, καθώς θα μπορούσε να εξαλείψει τον κίνδυνο που η επενδυτική κοινότητα αντιλαμβάνεται σχετικά με τα αυτοχρηματοδούμενα κατασκευαστικά έργα".

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται επίσης σημαντική γιατί τα αυτοχρηματοδούμενα έργα και η δραστηριοποίηση στην ενέργεια αποτελούν μακράν τις δύο πλέον ενδιαφέρουσες δραστηριότητες των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.


* Δημοσιεύτηκε στο EURO2day στις 16-9-2010

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ή ΣΤΡΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ 'Η ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ ΤΟ FAST TRACK
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των φαραωνικών επενδύσεων που επιδιώκουν να υλοποιήσουν μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των εξορύξεων, από το «ευαίσθητο» Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι τις Κυκλάδες, είναι το υπό κατάρτιση θεσμικό πλαίσιο του fast track που προβλέπει αδειοδοτήσεις-εξπρές για τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.
Πρόκειται για ένα νόμο που αν περάσει με τη σημερινή μορφή του από τη Βουλή, προορίζεται να αποτελέσει το «κουκούλι» εντός του οποίου θα εκτραφεί η μεγαλύτερη στα χρονικά προσπάθεια παραχώρησης δημόσιου πλούτου υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων, όχι πια σε επίπεδο επιχειρήσεων και μετοχών αλλά κυριολεκτικά επί δικαιωμάτων γης και ύδατος της χώρας. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει κάθε λόγο να ζητά την ενεργοποίηση ενός τέτοιου νόμου, καθώς ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία παραμένουν επί χρόνια καταχωνιασμένα στα συρτάρια των υπουργείων ή σκοντάφτουν σε ατελείωτη γραφειοκρατία.

Αιγιαλός και πυθμένας
Την αίσθηση πως το νομοσχέδιο έρχεται να διευκολύνει κυρίως τους μεγάλους παίκτες, που ήδη συνωστίζονται στην ενεργειακή αγορά, και ειδικά τους επιχειρηματικούς ομίλους που προωθούν επενδύσεις-μαμούθ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνθέτουν μια σειρά από κεντρικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως:
* η δυνατότητα για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού ή παραλίας, θαλάσσιου χώρου και θαλάσσιου πυθμένα,
* η εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στη διαδικασία αδειοδότησης,
* η δυνατότητα που παρέχεται να αποφασίζονται με προεδρικά διατάγματα οι περιοχές «υποδοχής» μεγάλων έργων,
* η επιδιωκόμενη έγκριση των επενδύσεων χωρίς γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας στα περιβαλλοντικά θέματα,
* η πρόβλεψη για ένταξη έργων χωρίς όρους, εφόσον είναι μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία ή έχουν προϋπολογισμό άνω των 200 εκατ. ευρώ (εναλλακτικά 75 εκατ. ― και 200 θέσεις εργασίας).
Από καλώδια μέχρι πετρέλαια
Αιολικά πάρκα σε νησιά του Αιγαίου, ανεμογεννήτριες σε θαλάσσιες περιοχές, ποντισμοί υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέσουν το νησιωτικό με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης, υβριδικά πάρκα, κολοσσιαίες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως εκείνο που προωθεί στην Κοζάνη η ΔΕΗ, κ.ά. συνθέτουν σήμερα ένα τεράστιο καλάθι επενδύσεων σε πολυετή αναμονή, που ζυγίζει πάνω από 10 δισ. ευρώ και το οποίο «κουμπώνει» άριστα με τις διευκολύνσεις του νέου νόμου. Εξυπηρετούνται δε και ακόμη πιο μακρινοί (και πολιτικά ευαίσθητοι) σχεδιασμοί, όπως είναι τυχόν μελλοντικές παραχωρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο και το Ιόνιο, πρόγραμμα το οποίο προς το παρόν έχει μπει βαθιά στην κατάψυξη των κυβερνητικών επιλογών.
Η καταγραφή των επενδυτικών προγραμμάτων ΑΠΕ που έχουν «κολλήσει», (περίπου 27, από 15 επενδυτές ή κοινοπραξίες) περιμένοντας το κατάλληλο πλαίσιο για να αδειοδοτηθούν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και να αρχίσουν να υλοποιούνται, δείχνει πως τουλάχιστον 10 έως 20 πολύ μεγάλα ενεργειακά έργα θα επιδιωχθεί να ενταχθούν στο πλαίσιο του fast track. Αν προστεθούν όλα μαζί, συγκεντρώνουν μια επενδυτική δύναμη «πυρός» άνω των 10 δισ. ευρώ και παραγωγική ισχύ που αγγίζει τα 5.000 μεγαβάτ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού σχεδιασμού για επενδύσεις στις ΑΠΕ, που θα προσεγγίσουν τα 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Με τόσο πολλά λεφτά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για το «πάνω χέρι» στις ενεργειακές επενδύσεις διαγκωνίζονται ανοιχτά πλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τις μεγάλες επενδύσεις Χάρ. Παμπούκης, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και, στο βάθος, ο άτυπος σύμβουλος και αδελφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου. *
Επενδύσεις πολλών γιγαβάτ
Στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τα μεγαλόπνοα σχέδια ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού νησιωτικών περιοχών, καθώς και η παράλληλη διασύνδεσή τους, μέσω υποβρύχιων καλωδίων, με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.
* Η μεγαλύτερη επένδυση που πήρε το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από 4 χρόνια καθυστέρησης, είναι αυτή της Iberdrola - Ρόκας στο Β. Αιγαίο. Εχει προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και προβλέπει την ανάπτυξη 30 αιολικών πάρκων σε Λέσβο, Χίο και Λήμνο, με στόχο την παραγωγή 700 MW, τα οποία θα μεταφέρονται στο ηπειρωτικό σύστημα μέσω υποβρύχιου καλωδίου.
* Ο όμιλος Κοπελούζου προγραμματίζει από το 2009 επένδυση-μαμούθ, της τάξης των 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, στην Κρήτη για την εγκατάσταση 39 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 1.100 MW, και ταυτόχρονα για την υποβρύχια διασύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο.* Ο ίδιος επιχειρηματίας έχει από το 2006 επενδυτικά σχέδια και για την ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων, με τη δημιουργία αιολικών πάρκων ισχύος 400 MW σε Ανδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο, και ταυτόχρονα την υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση της ΡΑΕ προς τον Θ. Πάγκαλο, αναμένεται να λάβει σύντομα άδεια παραγωγής, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του φακέλου.
* Μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, ύψους 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, θέλει να υλοποιήσει και ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ των επιχειρηματιών Περιστέρη και Καμπά στην Κρήτη, μέσω της δημιουργίας αιολικών πάρκων και της διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.
* Το πέμπτο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο σε νησιά είναι αυτό της γαλλικής EDF στα Δωδεκάνησα• προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 300 MW και την ταυτόχρονη διασύνδεση, και έχει προϋπολογισμό από 600 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.
* Η ίδια εταιρεία έλαβε έγκριση από τη ΡΑΕ για την υλοποίηση σειράς υβριδικών σταθμών (συνδυαστική τεχνολογία) στην Κρήτη, ισχύος 100 MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.
* Υβριδικό σταθμό στη Λέσβο προωθεί και ο όμιλος Μπόμπολα (Ελλάκτωρ), που αδειοδοτήθηκε για την εγκατάσταση 35 MW, μια επένδυση κόστους 67 εκατ. ευρώ.
* Μεγάλες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει επίσης η RF Energy των επιχειρηματιών Γιώργου Φειδάκη και Βίκτωρα Ρέστη. Η εταιρεία προωθεί την κατασκευή 11 αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, ισχύος 387 MW, με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Στα μεγαλόπνοα σχέδιά της είναι να στήσει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παγκοσμίως (100 ανεμογεννήτριες) βορειοανατολικά της Λήμνου (Καβείρια), ισχύος 500 MW και προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.


* Δημοσιεύτκε στην Ελευθεροτυπία στις 18 ΣεπτεμβρίουAdmin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Δευ Οκτ 18 2010, 10:52

Αναδημοσίευση.

Οικογενειακή υπόθεση η «πράσινη ανάπτυξη»
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
Μόλις δυο μέρες έμειναν για την έναρξη του τρίτου συνεδρίου για το περιβάλλον και την ενέργεια, που διοργανώνει ο μικρός αδελφός του πρωθυπουργού, Ανδρέας (Αντρίκος) Παπανδρέου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Γιώργος και Αντρίκος στην περσινή διεθνή συνάντηση. Το πρώτο συνέδριο είχε γίνει το 2007 και η ανακοίνωσή του είχε συνοδευθεί με μια πολιτική αναστάτωση. Ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε ζητήσει, παραμονές εκλογών του 2007, να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και να τον προσκαλέσει στο 1ο συνέδριο που θα γινόταν μετά τις εκλογές. Εξ αιτίας αυτού, δέχθηκε κριτική ότι συμπεριφέρθηκε σαν να θεωρούσε βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε τις εκλογές.

Εκτοτε, όμως, όλα βαίνουν καλώς και το συνέδριο για το περιβάλλον και την ενέργεια, που διοργανώνει η ΜΚΟ του Αντρίκου, «Ι4cense» (Institute for Climate and Energy Security), μοιάζει περίπου σαν «γιορτή των Παπανδρέου», καθώς κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων, δίνουν το «παρών» συγγενείς και φίλοι. Στο φετινό, όπου ο Γ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί, ως πρωθυπουργός πλέον, και θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για την πράσινη ανάπτυξη, σχεδιάζονταν όλα με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η κρισιμότητα της περιόδου, όμως, σε συνδυασμό με την οργή των πολιτών, που διαφαίνεται ακόμα και στην ατμόσφαιρα της καθημερινότητας, έκανε τους διοργανωτές να κρατήσουν πιο χαμηλό το προφίλ της εκδήλωσης.

Δεν έγινε γνωστό εάν και αυτή η απόφαση έχει σχέση με την οικονομική κρίση, αλλά το αντίτιμο για να παρακολουθήσει κάποιος το Athens Summit 2010 (Mediterranean Sustai-nable Energy Summit) που γίνεται στο «Hilton», στοιχίζει 540-680 ευρώ, ενώ πέρυσι έκανε 1.100-1.450 ευρώ.

Προεδρική εγγύηση

Η διοργάνωση είναι υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ συνδιοργανωτής είναι ο Κυρ. Γριβέας και η εταιρεία του C&C International Group of Companies. Πρόκειται για επιχειρηματία φίλα προσκείμενο στη Ν.Δ., με διασυνδέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον δήμο Αθηναίων του Ν. Κακλαμάνη. Στον Κ. Γριβέα χρεώνεται, εν πολλοίς, η επιτυχία των δύο προηγούμενων συνεδρίων, όπου εξασφαλίστηκε η παρουσία κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. αλλά και χορηγών από τον δημόσιο τομέα (η εταιρεία του ειδικεύεται στο σπόνσορινγκ και τις δημόσιες σχέσεις -κυρίως φαρμακευτικών εταιρειών).

Κύριος σκοπός του συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων «όσον αφορά τις πολιτικές τακτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες θα καθορίσουν τις μελλοντικές εξελίξεις στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της αειφόρου ενέργειας της περιοχής». Οπως αναφέρουν, μάλιστα, το συνέδριο αυτό «συγκεντρώνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ηγετικές επιχειρήσεις, οικονομικούς παράγοντες, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές του τομέα της αειφόρου ενέργειας στη Μεσόγειο».

Ολα στο Μαξίμου

Οι επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης, άλλωστε, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, όπως συχνά τονίζει, και στο εξής (όπως ανέφερε σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο) οι επενδύσεις αυτές θα ελέγχονται από το μέγαρο Μαξίμου.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ ανάμεσα στα ονόματα των υπόλοιπων βασικών ομιλητών διακρίνεται αυτό του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, του πρώην επιτρόπου για το Περιβάλλον, Στ. Δήμα, του υφυπουργού Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλ. Σακελάρη, του βουλευτή της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη και των επιχειρηματιών Ευ. Μυτιληναίου και Α. Καλλιτσάντζη. Τελευταία, προστέθηκε και το όνομα του προέδρου της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά.

Παρουσία εκπροσώπων της αριστεράς και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πάντως, δεν υπάρχει στην πλούσια λίστα των ομιλητών, όπου συμπεριλαμβάνονται πολλά ακόμα ισχυρά ονόματα.

Εξίσου πλούσια είναι και η λίστα των χορηγών και lead partners που εξασφάλισε το συνέδριο που διοργανώνει ο αδελφός του πρωθυπουργού: Ιδρυμα Ωνάση, όμιλος Μυτιληναίος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, HSBC, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Siemens, Wind, CCC, ΕΛΠΕ και πολλές άλλες.

siouti@enet.grAdmin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τρι Δεκ 14 2010, 19:01

Το αναδημοσιεύουμε απο το antinews.

Η Mαφία πλουτίζει μέσω των … ΑΠΕ

Εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη τόνωση των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης, φαίνεται πως κατέληξαν στις τσέπες επιτηδείων, όπως είναι η ιταλική μαφία. Μια έρευνα του BBC, αποκάλυψε ότι εταιρίες «μαϊμού» τις οποίες είχαν στήσει Ιταλοί μαφιόζοι, εξαπάτησαν τη ΕΕ, και καρπώθηκαν επιδοτήσεις που προορίζονταν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και μάλιστα, όπως λένε οι ερευνητές δημοσιογράφοι, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ για τη καταπολέμηση της διαφθοράς, η OLAF, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Η υπηρεσία όμως ισχυρίζεται ότι την ευθύνη την έχουν οι χώρες μέλη.

Ο πρώην μαφιόζος Antonio Birrittella εξηγεί πως τα χρήματα από τις Βρυξέλλες κατέληγαν στα χέρια της σικελικής μαφίας. «Ήταν σαν ένα δώρο της ΕΕ προς τη μαφία. Ειδικά αυτά που προορίζονταν για ανεμογεννήτριες και ανανεώσιμη ενέργεια», λέει. Και συνεχίζει: «Η μαφία είχε μερίδιο σε διάφορες εταιρίες που κέρδιζαν κρατικά συμβόλαια για να φτιάξουν φάρμες με ανεμογεννήτριες, και παρουσίαζαν πλαστά τιμολόγια και ανύπαρκτες συναλλαγές». Συμπληρώνει πως οι μαφιόζοι χρησιμοποιούσαν απειλές προκειμένου να αποκτήσουν τα τεμάχια γης που χρειάζονταν για τις φάρμες, και επιπλέον απειλούσαν όσες κατασκευαστικές εταιρίες αρνούνταν να πληρώσουν τους εκβιασμούς τους.

Με τη Σικελία να αναμένει κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 6.5 δισ. μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, υπάρχει μεγάλη ανησυχία προκειμένου να προστατευτούν αυτά τα κονδύλια, καθώς ο τομέας των ΑΠΕ συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία στη περιοχή. Σαράντα χιλιόμετρα από το Παλέρμο, η αγροτική περιοχή Camporeale έχει γεμίσει από τουρμπίνες που κυριαρχούν στο τοπίο. Σύμφωνα με τον τοπικό εισαγγελέα υπεύθυνο για τη μαφία, οι περισσότερες ανεμογεννήτριες ανήκουν στη μαφία που εκμεταλλεύτηκε τις επιδοτήσεις της ΕΕ, και που τώρα τις χρησιμοποιεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ανακυκλώνοντας τα δισεκατομμύρια που απέκτησε από την ΕΕ σε διάφορες εταιρίες βιτρίνες, το οργανωμένο έγκλημα κατάφερε να λειτουργεί νομότυπα, και έτσι να προσελκύει ακόμη περισσότερες επιδοτήσεις. «Το ίδιο ποσό το μετακινούσαν από εταιρία σε εταιρία, ώστε να φαίνεται ότι δήθεν η κάθε εταιρία είχε δικά της κεφάλαια. Αυτό το έκαναν πολλές φορές, και κάθε φορά εισέπρατταν κοινοτικά κονδύλια», λέει ο εισαγγελέας.

Στις Βρυξέλλες, ο διευθυντής της OLAF Nicholas Ilett, αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά όπως λέει, η υπηρεσία του δεν έχει τη δυνατότητα να διώκει περιπτώσεις απάτης. «Η καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικής εργασίας στις Βρυξέλλες, αλλά της αστυνομίας στον τόπο που διαπράττονται οι απάτες».

S.A.-BBC


Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τετ Δεκ 15 2010, 19:35

Φαίνεται πως ξεφουσκώνει η φούσκα των ΑΠΕ, όπως και
όλες οι προηγούμενες φούσκες.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν προωθούν την κατάργηση
εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος που
παράγεται απο ΑΠΕ.
Μάλλον το "προϊόν" θα περιέλθει στον κανόνα της αγοράς,
της προσφοράς και της ζήτησης.
Η επιδοτοστεκούμενη πράσινη ανάπτυξη τίθεται πλέον σε δοκιμασία.

Εν τω μεταξύ παγίδευσαν πλήθος μικροεπενδυτών, κυρίως στην
ηλιακή ενέργεια, ακόμη και αγρότες.

Που αφού τους παραμύθιασαν για εγγυημένες αποδόσεις και κέρδη,
και αφού τους έβαλαν να δανειστούν, και αφού πλούτισαν οι
κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων, τώρα νοιώθουν την απειλή
του χρέους.

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Γιάννης Ψαρράκης Την / Το Τετ Δεκ 15 2010, 20:31

Αυτό το έχουμε πεί καιρό τώρα.
Πως το παραμύθι των ΑΠΕ έτσι όπως προωθούνται,
είναι μία φούσκα που κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει,
και πως όλο το ενδιαφέρον είναι για το ψητό των επιδοτήσεων.

Όταν θα πάψουν να είναι επιδοτοστεκούμενες επενδύσεις, τότε
θα πάψει και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Και όσοι τόποι μέχρι τότε δεν έχουν επιτρέψει την εγκατάσταση,
θα την γλυτώσουν.

10 χρόνια τώρα καλά τα έχουμε καταφέρει.
Αν καταφέρουμε λίγο χρόνο ακόμη να τους κρατήσουμε μακριά,
θα περάσει η μπόρα.

Γιάννης Ψαρράκης

Αριθμός μηνυμάτων : 656
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Χορηγήθηκε η πρώτη μεγάλης έκτασης άδεια φωτοβολταϊκών.

Δημοσίευση από Admin Την / Το Κυρ Φεβ 20 2011, 19:44

Χορηγήθηκε απο την ΡΑΕ στις 4-10-2010 άδεια μαμούθ για
εγκατάσταση στον ΚΟΥΝΟ 7,37 MW φωτοβολταϊκών απο τις
εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ και ΑΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ.ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 1665/2010

Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό

σταθμό ισχύος 7,37 ΜW στη θέση «Κούνος» του Δήμου Μονεμβασιάς

του Νομού Λακωνίας, στην εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του ν. 3851/2010 «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του

Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», ΦΕΚ Α΄85/4.6.2010.

2. Τις διατάξεις του ν. 3468/2006 «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές

Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις»,

ΦΕΚ Α΄ 129/27.06.2006, όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις του ν. 3734/2009 «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων

μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες

διατάξεις» ΦΕΚ Α΄ 8/28.01.2009, και ειδικότερα τα άρθρα 27 και 27Α.

4. Τις διατάξεις του ν. 2773/1999 «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ΦΕΚ Α΄

286/22.12.1999, όπως ισχύει.

5. Τις διατάξεις του ν. 2941/2001 «Απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, αδειοδότησης

Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ρύθμιση θεμάτων της Α.Ε. "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ" και άλλες

διατάξεις», ΦΕΚ Α` 201/12.9.2001 και ειδικότερα του άρθρου 2 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

6. Τις διατάξεις του ν. 2244/1994 «Ρύθμιση θεμάτων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές

ενέργειας και από συμβατικά καύσιμα και άλλες διατάξεις» ΦΕΚ Α΄168/1994), όπως ισχύει.

7. Τις διατάξεις του ν. 2690/1999 «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας», ΦΕΚ Α΄45, όπως ισχύει.

8. Την από 30.07.2001 απόφαση της Ρ.Α.Ε. «Οδηγός αξιολόγησης αιτήσεων αδειών παραγωγής

ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και μικρή Σ.Η.Θ.», όπως ισχύει.

9. Τις διατάξεις και τα Παραρτήματα της υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ6/Φ1/οικ.5707/13.3.2007 απόφασης του

Υπουργού Ανάπτυξης «Κανονισμός αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ και

μέσω Σ.Η.Θ.Υ.Α. » (ΦΕΚ Β΄ 448/3.4.2007).

- 2 -

10. Την ΚΥΑ 49828/12.11.2008 «Έγκριση ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης

για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

αυτού», ΦΕΚ Β΄2464/3.12.2008, όπως ισχύει.

11. Την υπ’ αριθμ. 1179/2010 απόφαση της ΡΑΕ «Εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3851/2010 σε

θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Ρ.Α.Ε.».

12. Την υπ’ αριθμ. ΑΥ/Φ1/οικ.14586/19.07.2010 εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος,

Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα «Οδηγίες Εφαρμογής διατάξεων του ν. 3851/2010».

13. Την υπ’αριθμ. 55/2010 απόφαση της ΡΑΕ «Χορήγηση εξουσιοδότησης για τη διενέργεια πράξεων

στο Μέλος της ΡΑΕ Δ. Ραχιώτη», ΦΕΚ Β΄892/22.06.2010

14. Την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Γ-2541 /11.06.2007 αίτηση της εταιρείας με την επωνυμία

«ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για

χορήγηση άδειας παραγωγής από φωτοβολταϊκό σταθμό, συνολικής ισχύος 7,37 MW στη θέση

Κούνος του Δήμου Μονεμβασιάς του Νομού Λακωνίας καθώς και τα έγγραφα και

συμπληρωματικά στοιχεία που υποβλήθηκαν.

15. Τη δημοσίευση της ανωτέρω αίτησης στις εφημερίδες «Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και «ΤΟ ΕΘΝΟΣ».

16. Το γεγονός ότι κατά της ανωτέρω αίτησης δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις .

17. Την αξιολόγηση της ως άνω αίτησης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την 3η Ιουλίου 2009,

σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 3 παρ. 1 ν. 3468/2006 όπως ισχύει, τον Κανονισμό Αδειών

Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, και τον Οδηγό Αξιολόγησης Αιτήσεων. Κατά την αξιολόγηση

αυτή κρίθηκε ότι η αίτηση πληροί τα κριτήρια α΄ έως η΄ του άρθρου 3 του νόμου και για το λόγο

αυτό διαβιβάσθηκε για τη διενέργεια Π.Π.Ε.Α. στην αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία.

18. Το γεγονός ότι η ως άνω αίτηση περιλήφθηκε στον ειδικό κατάλογο των μεταβατικών διατάξεων

της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 3851/2010, επί του οποίου ασκήθηκε έλεγχος νομιμότητας από

τον αρμόδιο Υπουργό.

19. Την υπ’ αριθμ. ΑΥ/Φ1/13434/08.07.10 απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και

Κλιματικής Αλλαγής «Έλεγχος νομιμότητας, επί αιτήσεων ειδικού καταλόγου των μεταβατικών

διατάξεων της παρ. 3, άρθρου 15, του ν. 3851/2010».

20. Την από 28/07/2010 και με αριθμ. Ο-43487 Βεβαίωση της ΡΑΕ που εκδόθηκε σύμφωνα με τις

διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 3 του ν. 3851/2010.

21. Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την 04.10.2010 κατά την οποία κρίθηκε ότι συντρέχουν οι

προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. Δικαιούχος της άδειας

Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΟΥΝΟΥ Α.Ε.»,

όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται, με την ακόλουθη μετοχική σύνθεση: ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. 80 % και

ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ Α.Ε. 20 %.

- 3 -

2. Πρόσωπα φυσικά ή νομικά που εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση του έργου

σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει

ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.

ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΑΛΒΑΖΙΑ Α.Ε.

3. Αντικείμενο της Άδειας

Η παρούσα άδεια χορηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: από φωτοβολταϊκό σταθμό,

εγκατεστημένης ισχύος 7,37 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 7,37 MW στη θέση «Κούνος», του

Δήμου Μονεμβασιάς του Νομού Λακωνίας όπως αποτυπώνεται στα τοπογραφικά διαγράμματα φύλλων

χάρτου ΓΥΣ κλίμακας 1:5.000 και 1:50.000 τα οποία κατατέθηκαν στη ΡΑΕ με την ως άνω αίτηση.

Γενικοί Όροι Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

4. Ορισμοί

Οι λέξεις, οι όροι και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην παρούσα Άδεια έχουν το περιεχόμενο που

καθορίζεται στο Ν. 3468/2006, όπως ισχύει.

5. Υποχρέωση τήρησης νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου

Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να τηρεί το Νόμο, τον Κανονισμό Αδειών, τον Κώδικα Διαχείρισης του

Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και κάθε άλλη εκδιδόμενη κατ’ εξουσιοδότηση του

νόμου κανονιστική πράξη που διέπει τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

6. Παροχή Στοιχείων - Διεξαγωγή ελέγχων

Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να παρέχει στη ΡΑΕ τα έγγραφα ή τα στοιχεία που του ζητά, εντός εύλογου

χρόνου μετά από γραπτή ειδοποίηση που απευθύνεται σε αυτόν, καθώς και να την διευκολύνει κατά τη

διεξαγωγή ελέγχων.

7. Τήρηση λογαριασμών

Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 30 του Ν.

2773/1999 όπως ισχύει, σχετικά με την τήρηση λογαριασμών και να τηρεί στην έδρα του αντίγραφα των

λογαριασμών στη διάθεση του κοινού, εκτός εάν οι λογαριασμοί αυτοί δημοσιεύονται υποχρεωτικά.

8. Συμβάσεις με το Διαχειριστή του Συστήματος

Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να συνάπτει με το Διαχειριστή του Συστήματος (Διαχειριστή του Ελληνικού

Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) ή το Διαχειριστή του Δικτύου τις συμβάσεις που

απαιτούνται για τη σύνδεσή του, τη χρήση του Συστήματος και τη λειτουργία του σταθμού του στο πλαίσιο

του Συστήματος ή του Δικτύου και να τηρεί τους όρους των συμβάσεων αυτών.

9. Υποχρέωση σεβασμού κανόνων Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος

Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του, για τις οποίες έχει χορηγηθεί η

άδεια αυτή να τηρεί:

i) τους Κανόνες Ασφαλείας που εκδίδονται εκάστοτε σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 2773/1999,

όπως ισχύει.

ii) τους περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι ισχύουν κατά το χρόνο χορήγησης ή ισχύος της άδειας

αυτής.

- 4 -

10. Επιβολή Πρόσθετων Υποχρεώσεων

Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να τηρεί τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργού, που εκδίδονται σύμφωνα

με το άρθρο 28 παρ. 3 του Ν. 2773/1999, όπως ισχύει, με τις οποίες επιβάλλονται πρόσθετες υποχρεώσεις

και να λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

11. Τέλη

Ο κάτοχος της άδειας οφείλει να καταβάλει όλα τα τέλη που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

12. Διάρκεια ισχύος Άδειας

Η Άδεια αυτή ισχύει για χρονικό διάστημα 25 ετών. Η διάρκεια ισχύος της μπορεί να ανανεωθεί μέχρι ίσο

χρόνο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών.

13. Υποχρεώσεις που απορρέουν από την Άδεια

Ο κάτοχος της Άδειας υποχρεούται να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για την πρόοδο των έργων.

Μετά τη λήψη της Άδειας και μέχρι την έκδοση της άδειας λειτουργίας ο κάτοχος της Άδειας

υποχρεούται:

α) Να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για την πρόοδο υλοποίησης των έργων, με την υποβολή σχετικής

έκθεσης ανά εξάμηνο. Η έκθεση υποβάλλεται σύμφωνα με το Παράρτημα 4 και περιλαμβάνει,

περιγραφή των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί, τον προγραμματισμό εργασιών και

ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο και

πληροφορία σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου. Από την έκθεση του πρώτου

εξαμήνου πρέπει να προκύπτει ότι ο κάτοχος της Άδειας έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες

ενέργειες για τη λήψη της άδειας εγκατάστασης. Επίσης η ίδια έκθεση θα περιλαμβάνει αντίγραφα

των δημοσιεύσεων περιλήψεως της άδειας παραγωγής εκτός εάν τα στοιχεία αυτά είχαν

γνωστοποιηθεί νωρίτερα στη Ρ.Α.Ε.

β) Να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για κάθε έγκριση ή άδεια ή αρνητική γνωμοδότηση που λαμβάνει στο

πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και να κοινοποιεί, χωρίς υπαίτια

καθυστέρηση στη Ρ.Α.Ε., αντίγραφα των σχετικών αποφάσεων και εγγράφων.

Μετά τη λήψη της άδειας λειτουργίας ο κάτοχος της Άδειας οφείλει εντός του πρώτου διμήνου κάθε

ημερολογιακού έτους να ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου και τη Ρ.Α.Ε. σχετικά με

τα ακόλουθα στοιχεία που αφορούν το προηγούμενο έτος:

α) Την ετήσια παραγωγή ενέργειας και τη Μέγιστη Ισχύ Παραγωγής του Σταθμού που

καταγράφηκε κατά το διάστημα αυτό.

β) Το ετήσιο ποσοστό μη διαθεσιμότητας του Σταθμού και τους λόγους στους οποίους οφείλεται.

γ) Τυχόν προβλήματα λειτουργίας του Σταθμού που οφείλονται στο Σύστημα ή το Δίκτυο.

14. Ανάκληση Άδειας

Εκτός από τους λόγους ανάκλησης που προβλέπονται στο άρθρο 3 παρ. 4 του Νόμου και το άρθρο 18 παρ.

9 του Κανονισμού Αδειών, η Άδεια μπορεί να ανακαλείται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται

στον Κανονισμό Αδειών και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Μετά από έγγραφη αίτηση του κατόχου της Άδειας.

β) Λόγω παύσης, για οποιοδήποτε λόγο, της άσκησης της δραστηριότητας για την οποία έχει

χορηγηθεί η Άδεια και

γ) Μετά από διαπίστωση αδυναμίας υλοποίησης του έργου.

- 5 -

15. Υποχρέωση Δημοσίευσης της Άδειας

Ο κάτοχος της παρούσας Άδειας οφείλει να δημοσιεύσει αμελλητί περίληψή της άδειας σε μια (1)

ημερήσια εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Αθήνα, 04 Οκτωβρίου 2010

Δημήτρης Ραχιώτης

Μέλος ΡΑΕ

Εποπτεύων Τομέα ΑΠΕ__

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τετ Μαρ 16 2011, 20:46

Κουτί ήλθαν στους "πρασινοεπενδυτές" τα πυρηνικά ατυχήματα
της Ιαπωνίας.

Τώρα το δίλλημα θα είναι σκληρό.
Τί θέλετε; πυρηνική ενέργεια; οι τις φιλικές ανεμογεννήτριες;

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Storm Την / Το Κυρ Μαρ 20 2011, 09:31

Όμως στη Γερμανία και την Ισπανία μειώνονται οι επιδοτήσεις
φωτοβολταϊκών σημαντικά.

Storm

Αριθμός μηνυμάτων : 512
Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Αντίδραση του Δήμου Μονεμβασιάς στην επιθετική πολιτική των ανεμογεννητριών.

Δημοσίευση από Admin Την / Το Πεμ Μαρ 24 2011, 19:44

Σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μονεμβασίας, αποφασίσθηκε η έγκριση κονδυλίων για την πρόσληψη δικηγόρων, που θα αναλάβουν την νομική αντίδραση του Δήμου Μονεμβασίας, ενάντια στην "επιθετική", όπως την χαρακτηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, χωροθέτηση αιολικών σταθμών. Η κίνηση αυτή του Δήμου, έρχεται να ικανοποιήσει τη κοινή γνώμη της περιοχής, που αντιτίθεται στην μετατροπή της περιοχής, σε Βιομηχανική Ζώνη Παραγωγής Ενέργειας.

Δεν είναι μόνο η Κρεμαστή.

Όσοι δεν γνωρίζουν την περιοχή, εύκολα θεωρούν "ασήμαντο" το θέμα συγκρινόμενο με το αντίστοιχο σχετικά με το δάσος της Κρεμαστής. Η αλήθεια βέβαια απέχει από την άποψη αυτή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως το πλουσιότερο κομμάτι του Πάρνωνα ως προς την ορνιθοπανίδα του, δεν είναι άλλο, από το κομμάτι που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μονεμβασίας. Σπιζαετός, Φιδαετός, Μπούφος, Πετρίτης, Βραχοκιρκίνεζο, Μαυροπετρίτης κ.α., είναι μερικά από τα είδη που θα συναντήσει κανείς στην περιοχή, όλα απειλούμενα και ενταγμένα στο περίφημο "κόκκινο βιβλίο". Και η χλωρίδα όμως δεν στερείται από σπάνια και ενδημικά είδη, γεγονός που καθιστά τον τόπο αυτό ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση της Ορνιθολογικής προς το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, στη συζήτηση για το ΕΠΧΣΑΑ-ΑΠΕ (Χωροταξικό για τις ΑΠΕ), είχε χαρακτηρίσει την περιοχή ως "Κύριο Μεταναστευτικό Διάδρομο", πρόταση που δεν επανέλαβε (γιατί άραγε?) στην αντίστοιχη συζήτηση για το Νόμο περί επιτάχυνσης των ΑΠΕ, τον Γενάρη του 2010.

Όπως τώρα και στην περίπτωση της Κρεμαστής και καθώς ο Νόμος Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση ανεμογεννητριών "Κατ' αρχάς παντού", για την αδειοδότηση αιολικών σταθμών απαιτείται ΕΠΜ, που να αποδεικνύει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή και εφόσον η περιοχή είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας ή Σημαντικός για τα Πουλιά Τόπος (όπως είναι τα ΟΡΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ), πρέπει να απαιτείτε και ειδική ορνιθολογική μελέτη. Για την μέχρι τώρα αδειοδότηση αιολικών σταθμών, χρησιμοποιήθηκε η περίφημη μελέτη, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που κατά περίεργο τρόπο δεν "ξεχνά" ότι η περιοχή είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Πιο κάτω, καταγράφουμε και την γνώμη της Κομισιόν για την εν' λόγω μελέτη.

"Πούλος"!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει στην περιοχή, με την επιθετική χωροθέτηση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αυτό του "Πούλου", υπόθεση που έχουμε παρουσιάσει και από το blog μας παλιότερα. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ είχε δικαιώσει την προσφυγή των κατοίκων για πάγωμα των εργασιών και είχε κηρύξει την εταιρία έκπτωτη, το ΥΠΕΚΑ, 2 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως από τους κατοίκους για τις προβληματικές πτυχές του έργου, αδειοδότησε εκ' νέου την εταιρία.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, έχει φτάσει και στην Κομισιόν και είναι και ο κύριος λόγος που η τελευταία έχει στείλει 2 προειδοποιητικές επιστολές προς την Ελλάδα, με θέμα χωροθέτηση αιολικών σταθμών στα Όρη Ανατολικής Λακωνίας, θεωρώντας ΛΑΘΟΣ, τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών στην περιοχή, ενώ το Φλεβάρη επισκέφθηκε την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, κλιμάκιο της Ε.Ε. για ενημέρωση πάνω στο ζήτημα αυτό. Σε απάντηση τώρα του ΥΠΕΚΑ προς κάτοικο της περιοχής, τονίζεται ότι: "Για την έκδοση της ΚΥΑ, η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ έλαβε υπόψη τα σχετικά έγγραφα που αναφέρονται σε αυτήν", που για να μην μακρηγορούμε, αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, γνώριζαν και τις αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων και τις καταγγελίες των κατοίκων αλλά τέλος και τις προειδοποιητικές επιστολές της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, για το θέμα αυτό. Παρ'όλα τα παραπάνω, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην αδειοδότηση του έργου.

Όσο για τις περίφημες προειδοποιητικές επιστολές, σ' αυτές καταγράφονται τα εξής:
1. Η Ειδική Χωροταξική Μελέτη (ΕΧΜ) που είχε εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με στόχο τη χωροθέτηση Ζώνης Αναζήτησης Αιολικών Σταθμών (προσοχή! ΌΧΙ πάρκων) Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή της Βορειοανατολικής Λακωνίας δεν έλαβε δεόντως υπ' όψιν της της ΖΕΠ.
2. Οι διαδικασίες αδειοδότησης πολλών έργων ξεκίνησαν χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό. 3 έργα αναφέρονται στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή της 1ης Οκτωβρίου 2010. "Κατάρτια - Τούρλες" (Κρεμαστή) για το οποίο έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, "Καλογεροβούνι - Πούλος" των οποίων η ΚΥΑ Περιβαλλοντικών Όρων καθώς και οι αποφάσεις του τότε γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου για έγκριση Περιβαλλοντικών όρων, Έχουν ΑΚΥΡΩΘΕΙ από το ΣτΕ και τέλος το "Γρόκες - Ράχη Γκιώνη", όπου επίσης ισχύουν τα ίδια όπως και στον Πούλο.

Οι εκπρόσωποι τώρα της Κομισιόν, κατά την επίσκεψη τους ζήτησαν να ενημερωθούν για το εάν έχουν εγκριθεί νέοι Περιβαλλοντικοί όροι για τα 2 τελευταία (Πούλος και Ράχη Γκιώνη), ενώ για το πρώτο ρώτησε για το εάν και τι αποφάσισε το ΣτΕ.

Φυσικά, για τον "Πούλο" και το "Ράχη Γκιώνη", οι αρμόδιες Ελληνικές Υπηρεσίες είχαν εγκρίνει ήδη νέους περιβαλλοντικούς όρους, που όμως θα δούμε σε άλλο άρθρο, το πως πήραν αυτές τις αποφάσεις.

(935webteam)

Πηγή 9,35 radio.gr

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Nostos Την / Το Πεμ Μαρ 24 2011, 22:16

Και εδώ μπράβο!!!

Πολύ θετικό οι δημοτικοί άρχοντες να αφουγκράζονται
της ανησυχίες των δημοτών, και να τις συμμερίζονται.
Nostos
Nostos

Αριθμός μηνυμάτων : 565
Ημερομηνία εγγραφής : 10/09/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Τρι Σεπ 06 2011, 18:11

Η είδηση έρχεται απο την Εύβοια και επιβεβαιώνει απόλυτα
αυτό που πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει.
Ότι η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη είναι μία υψηλά επιδοτούμενη
καταστροφή του περιβάλλοντος και του τοπίου.
Ότι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν αποτελούν
καμμία αξιόπιστη λύση στο ενεργειακό θέμα και ότι η εγκατάσταση τους
σημαίνει απλά εγκατάσταση ακόμη περισσότερων θερμοηλεκτρικών
σταθμών καύσης υδρογονοανθράκων, επειδή η αστάθεια ( των ΑΠΕ)
απαιτεί εξασφάλιση απο μονάδες βάσης (θερμοηλεκτρικά).
Έτσι αφού ξεπάτωσαν την Εύβοια στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης
και της κλιματικής αλλαγής γεμίζοντας την ανεμογεννήτριες, τώρα έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα.
Η γνωστή μας ΤΕΡΝΑ υπέβαλλε ήδη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
για την εγκατάσταση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στην βόρεια Εύβοια
ισχύος 1160 MW, και θέλουν να το πάνε ακόμη παραπέρα παίρνοντας
έγκριση για ΒΙΠΕ.

Επαληθεύεται αυτό που πολλές φορές έχουμε πεί. 876 MW ανεμογεννητριών
στον Πάρνωνα σημαίνει θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στα Ασπρούδια
(ή εν πάσει περιπτώσει κάπου στη νότια Λακωνία).

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τι γίνεται στην Εύβοια.

http://www.biozo.gr/node/550

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Storm Την / Το Τετ Σεπ 07 2011, 19:57

όμως ο κόσμος απο παντού βομβαρδίζεται για τον
σωτήριο ρόλο των ανεμογεννητριών.

Περιοδικά, εφημερίδες, κανάλια, οργανώσεις, κυβερνήσεις,
πολιτικοί, όλα δικά τους και στην υπηρεσία τους.

Όταν ο κόσμος καταλάβει μπορεί να είναι αργά.
Ότι φυτεύεται δεν είναι ραπανάκι να το ξεριζώσεις.

Storm

Αριθμός μηνυμάτων : 512
Ημερομηνία εγγραφής : 08/10/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης". Empty Απ: Η επέλαση της "πράσινης ανάπτυξης".

Δημοσίευση από Admin Την / Το Παρ Δεκ 30 2011, 22:03

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο 12% και βάλε από
το 2012.

Και εκείνη η τζάμπα ενέργεια απο τις ΑΠΕ που γέμισαν τον τόπο
με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, τι έγιναν;

Ναι το ξέρουμε το παραμύθι.
Αν δεν ήταν και αυτές θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

http://www.reporter.gr/Ειδήσεις/Οικονομία/item/193333-Dipshfio-«hlektrosok»-ayxhsewn-sta-timologia-DEH-apo-to-2012

Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 1476
Ημερομηνία εγγραφής : 21/08/2009

https://toulipagoulimyi.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 1 από 2 1, 2  Επόμενο

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης